Göcseji Falumúzeum és Finnugor Néprajzi Park

Zalaegerszeg nevezetessége az 1968-ban – hazánkban elsőként – megnyitott szabadtéri néprajzi múzeum. Alapítói a Zala holtága mellett az eredeti környezetükben már lebontásra ítélt építményekből egyutcás göcseji falut hoztak létre, annak minden jellegzetességével: kovácsműhellyel, haranglábakkal, parasztportákkal, a hozzájuk tartozó melléképületekkel.
A csonkakontyos, zsúpfedeles, füstöskonyhás lakóházak és berendezésük a Göcsej vidékének 19. század végi, 20. század eleji népi építészetébe, az ott élő emberek gazdálkodásába, lakáskultúrájába, életmódjába engednek betekintést. A falumúzeum területén élő állatok, a göcseji szokásokat, hagyományokat, gasztronómiát megidéző rendezvények a ma már talán végérvényesen elmúlt paraszti világ emlékeinek megőrzését szolgálják.
A Göcseji Falumúzeum mellé 2001-ben telepített Finnugor Néprajzi Park nyelvrokon népeink egy részének építőművészetébe, lakáskultúrájába vezeti be a látogatót. Hanti és manysi szálláshelyek, finn zsellérház és mari porta mutatja be a tőlünk több tízezer kilométerre élő, egymástól is erősen különböző népek sajátos életmódját, kultúráját és hitvilágát.
A két szálláshely másolat, ám az enteriőröket alkotó kiállított tárgyak eredetiek. A szálláshelyek egy-egy lakóházból, gazdasági és kultikus célú épületekből állnak. Míg a hanti házhoz halfüstölő, addig a manysi épülethez halszárító és egy sátor is tartozik. A fenyőgerendából épült lakóházak szigetelése mohából van.8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum utca

Nyitva tartás:
Lásd a múzeum weboldalán!

+36 92 703 295
https://gocsejiskanzen.hu/

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
2004
Kiskönyvtár
034 Göcseji Falumúzeum

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Néprajz, helytörténet