Görög-Római Szobormásolatok Kiállítóhely

A Kisalföld és a Dunántúli-középhegység találkozásánál fekszik Tata, az „élővizek városa”, amely az antikvitás emberképének fejlődésébe betekintést engedő görög és római szobormásolatok bemutatására specializálódott, az egykori zsinagóga épületében kialakított múzeumnak is otthont ad.
A középkorban és a kora újkorban több zsidó közösség élt a településen, és szakrális központot is létrehoztak itt. A tatai zsinagóga jelenlegi állapotában az 1861-es, Wechselman Ignác tervei alapján történt romantikus stílusú átépítés strukturális következményeit tükrözi. 
A 19. században az antikvitás műkincseinek gipszmásolatai hatalmas népszerűségnek örvendtek. Magyarországon az első darabokat az 1850-es években vásárolták a Nemzeti Múzeum számára, melyek a századfordulón több száz darabos gyűjteménnyé kiegészülve a Szépművészeti Múzeumban találtak új otthonra. A később a Kuny Domokos Múzeum tulajdonába került gyűjteményből 1977-ben megnyílt tatai kiállítás tudományos és didaktikai célból egyaránt kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen olyan munkák méretarányos másolatait teszi hozzáférhetővé egyetlen bemutatóhelyen, amelyek eredetijei a világ egymástól távoli múzeumaiban tekinthetők meg. A tárlat a magyar művelődéstörténet szempontjából is fontos, hiszen a 100–150 éves másolatokon keresztül a dualizmus korának tudományos gondolkodásmódjáról is képet kaphatunk.
Az egykori tatai zsinagóga műemlék jellegű épületének földszintjén az archaikus és klasszikus görög művészet (Kr. e. 7–6., illetve 5. század), a galérián pedig a hellenizmus időszaka és a római szobrászat (Kr. e. 4. – Kr. u. 3. század) remekei közül ismerhetünk meg mintegy száz darabot.
A múzeum kertjében 2004-ben avatták fel a Komárom-Esztergom Megyei Holocaust Emlékhelyet, valamint Lugossy Mária Minden idők mártírjainak emlékére című szoborkompozícióját.2890 Tata, Hősök tere 7.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Pént: 10:00–16:00
(Csoportok számára előzetes időpont egyeztetés után látogatható.
Időpont egyeztetés:
Hétfő-péntek 10:00 - 16:00, Telefon+36 34 381-251)

+36 34 381 251
www.kunymuzeum.hu
info@kunymuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1125
Kiskönyvtár
222 Görög-Római Másolatmúzeum

TEMATIKA

Történelem, régészet

Képzőművészet