Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a budai Várnegyed északi részén található. Közel százéves működése alatt Európa egyik legrangosabb hadtörténeti intézményévé nőtte ki magát, és híven szolgálja a magyar katonai-hadtörténeti múlt feltárását, kutatását, a tárgyi és írásos emlékek megőrzését és azok bemutatását.
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum több intézményrészből tevődik össze. A Kapisztrán téri épület ad otthont a Hadtörténelmi Levéltárnak, a Hadtörténeti Intézetnek, a Hadtörténeti Könyvtárnak, a Hadtörténeti Térképtárnak, a Hadtörténelmi Közlemények Szerkesztőségének és a Hadtörténeti Múzeumnak, amelynek bejárata a Tóth Árpád sétányról nyílik. A Központi Irattár a budapesti Verseny utcában található.
Az 1918-ban létrejött Hadtörténeti Múzeum gyűjteményének alapját az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlását követően felszámolt alakulatok anyaga, magánadományokból kapott tárgyak, a Baden bei Wienben kötött egyezmény után a bécsi gyűjteményekből átadott nagyjából 2000 magyar vonatkozású tárgy, illetve a Nemzeti Múzeum által átadott, az 1715 utáni időszakból származó hadtörténeti vonatkozású tárgyi anyag alkotta. A kollekció az 1847-ben klasszicista stílusban épült Nádor laktanya nyugati szárnyában kapott helyet. Az első itteni kiállítás 1937-ben nyílt meg; a gyűjtemények a II. világháború során súlyos károkat szenvedtek, ezért a múzeum újranyitására csak 1949-ben került sor.
A múzeum fegyvergyűjteménye több mint 50 ezer tárgyat számlál. A katonai egyenruha-gyűjtemény 30 ezer tétellel büszkélkedhet, s hasonlóan gazdag a hozzávetőleg 28 ezer darabból álló éremgyűjtemény, illetve az 5000 darabos zászlógyűjtemény is.
A Hadtörténeti Múzeum nevezetes műtárgyai közé tartozik többek között Damjanich Jánosnak, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornokának a szablyája, Klapka György díszszablyája, Kiss Ernő ’48-as honvédtábornok szolgálati atillája, az 5. huszárezred 1806-os ezredzászlaja, valamint Farkas Bertalan századosi egyenruhája.
Az állandó kiállítások Magyarország hadtörténetét mutatják be 1815-től 1968-ig, a napóleoni háborúk befejezésétől a csehszlovákiai intervencióig. A múzeum rendezvényein had- és fegyvertörténész, könyv- és levéltáros, valamint múzeumpedagógus szakemberek tartanak tárlatvezetéseket és foglalkozásokat.1014 Budapest, Kapisztrán tér 2–4.

Nyitva tartás:
Kedd - Vasárnap: 9:00 - 17:00


+36 1 325 1600, +36 1 325 1601 (fax)
www.militaria.hu
webmaster@mail.militaria.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
114
Kiskönyvtár
462 Hadtörténeti Múzeum

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet

Kiállítások