Hansági Múzeum

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum az ország egyik legrégebbi folyamatosan működő múzeuma. A múzeum megalapításáról 1882-ben döntött a Mosonmegyei Történelmi és Régészeti Egylet. Ötéves gyűjtőmunka után a múzeum 1887-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.
Az Egylet gyűjteményét kezdetben a városházán, majd 1887-től a vármegyeházán állították ki. A gyűjtés, ásatások és adományok révén folyamatosan gyarapodó anyag jelentőségét Moson Vármegye közönsége 1912-ben azzal ismerte el, hogy önálló múzeumépületet emelt számára. A múzeum helytörténeti kiállítása ma is a Szent István utca 1. szám alatti klasszicizáló, oszlopcsarnokkal ellátott épületben található.
Ugyanitt látható a Mosoni-síkság történetét régészeti, néprajzi és helytörténeti tárgyakon, dokumentumokon keresztül bemutató kiállítás és szintúgy itt nyerhetünk betekintést a városi szállodák és vendéglők életébe, külön kiállításrész emlékezik továbbá az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzre.
A múzeum gyűjteménye az alapítást követő évtizedekben szinte kizárólag régészeti anyagra korlátozódott. Említésre érdemesek Magyaróvár és Oroszvár római emlékei, a bezenyei langobárd temető és a nemesvölgyi avar sírok mellékletei. A két világháború között a múzeum ásatási joga megszűnt, így a gyűjtemény régészeti leletekkel sem gyarapodott tovább. Nagylelkű felajánlások és adományok révén azonban tovább tudott fejlődni az intézmény, és a kiállítás képzőművészeti, várostörténeti, néprajzi és természettudományi részekkel bővült.
1982-ben a múzeum kezelésébe került a város legrégibb műemlék épülete, a Cselley-ház (Fő út 19.), amelyben jelenleg az intézmény központjaként szolgál. Az épület pincéjében római kőtárat hoztak létre, az emeleti kiállítási termekben pedig dr. Gyurkovich Tibor gazdag, a 19–20. századi magyar festészet legjelentősebb alkotóinak műveit felvonultató gyűjteménye kapott helyet. Az ugyanitt kialakított enteriőrök a múzeum 17–19. századi képző- és iparművészeti anyagából nyújtanak ízelítőt. 2012 decemberében Gyurkovics Tibor író, költő emlékszobájával egészült ki a kiállítási paletta.9200 Mosonmagyaróvár, Fő út 19.

Nyitva tartás:III. 1.–IV. 30.: 11:00–17:00, V. 1.–IX. 30.: 10:00–18:00, X. 1.–XI. 30.: 11:00–17:00

+36 96 212 094
www.hansagimuzeum.hu
hansagi@hansagimuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
830; 890
Kiskönyvtár
403 Cselley ház

TEMATIKA

Történelem, régészet

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Néprajz, helytörténet