Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria

A Miskolci Galéria Miskolc belvárosában öt helyszínen működteti kiállítóhelyeit. Központja a belváros szívében lévő barokk kúria (Rákóczi-ház, Rákóczi út 2.) felújított és kibővített tereiben kapott helyet. A galéria a város vizuális művészeti központjaként funkcionál, tárlatain az 1967-es alapítás óta eltelt időszak hagyományai és a 21. század kortárs művészeti jelenségei egyaránt megtalálhatók.
A több mint háromszáz négyzetméternyi kiállítóhelyen periodikusan jelentkező kiállítások (Nemzetközi Grafikai Triennálé, Téli Tárlat) és tematikus kiállítás-sorozatok mellett kortárs hazai és külföldi alkotók, alkotócsoportok jelennek meg. Az intézmény mediterrán hangulatú udvara és jó akusztikájú termei tudományos konferenciáknak, a művészetet népszerűsítő programoknak és társművészeti rendezvényeknek is otthont adnak. A galéria munkájának hangsúlyos eleme a múzeumpedagógia, ezért speciális tanulmányi múzeumot (Nagy Kunszt Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum) működtet a diákoknak szóló foglalkozások számára, a kortárs művészet népszerűsítése és a vizuális értékrend fejlesztése érdekében.
Külön épületben tekinthető meg a nemzetközileg is elismert grafikusművész, Szalay Lajos munkássága, valamint Feledy Gyula grafikusművész és miskolci kortársainak művészete (Feledy-ház, Deák tér 3.), míg Kondor Béla festőművész állandó kiállításának a Rákóczi-ház ad helyet. A tudományos munkát szolgáló Szalay Lajos kutatóhely pedig a Petró-házban működő képzőművészeti könyvtárban található.
A régi művésztelepen 1987-ben alakították ki a Miskolci Galéria Alkotóházát (Csabai kapu 22.), amelynek műtermeiben művésztelep, művészeti szabadiskola és többféle tehetséggondozó program fogadja egész évben a hazai és a nemzetközi vendégeket.
A galériához tartozó Színháztörténeti és Színészmúzeumban (Déryné utca 3.) állandó kiállítás tekinti át a vándorszínészet korától napjainkig a miskolci színjátszás két évszázados történetét. A múzeum időszakos tárlatai a színházi világ aktualitásaiból válogatnak3530 Miskolc, Rákóczi út 2.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Szo: 10:00–18:00

+36 46 500 680, +36 46 500 682 (fax)
www.miskolcigaleria.hu
miskolcigaleria@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
527
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Kiállítások