Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap megtekintése
Search
Keresés
2022. Június
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
30 31
1
2
3
4
5
6
7
8

Az Árpádok kora című virtuális roadshow a magyar történelem egyik meghatározó időszakát, az Árpád-kor kora középkori időszakát mutatja be.


A 895-ben a Kárpát-medencébe érkező magyarok egységbe foglalták a Kárpát-medencét, betelepítették a síkvidéki területeket. Kalandozó hadjárataik nemcsak a törzsi-nemzetségi arisztokráciát juttatták jelentős anyagi javakhoz, de távol is tartották szerveződő országuktól a bizánci és német hódítókat. A 10. század közepétől sikerrel alkalmazkodtak a megváltozott nemzetközi környezethez, s így lehetővé vált számukra, hogy az ezredfordulón megalapítsák a keresztény Magyar Királyságot, mely a térség legerősebb állama lett.
A Magyar Királyság első háromszáz éve (1000-1301) az Árpád-házi királyok kora. A virtuális roadshow a korszak jelentős uralkodóihoz fűződő történeti kiállítások, animációk, kisfilmek, tudományos előadások bemutatásával a megszilárduló feudális rend és társadalom rétegeinek – világi és egyházi arisztokrácia, katonaság, parasztság –, valamint a kialakuló városok és a tatárjárást követő országépítés időszakának emlékeit és emlékezetét is prezentálja.

A virtuális roadshow során különleges hangsúlyt kap az Aranybulla, a magyar történelem talán legismertebb dokumentumának bemutatása. Az 1222 tavaszán II. András király (1205-1235) által kiállított oklevélre úgy tekintünk, mint a magyar alkotmányfejlődés egyik alapforrására.

Virtuális Roadshow - Az Árpádok kora

#FF66002022. Június 08. , Szerda 2:00Virtuális Roadshow - Az Árpádok kora

Az Árpádok kora című virtuális roadshow a magyar történelem egyik meghatározó időszakát, az Árpád-kor kora középkori időszakát mutatja be. A 895-ben ...

Virtuális Roadshow - Az Árpádok kora

9

A Mozaik Múzeumtúra is részt vesz a 20. Múzeumok Éjszakáján!

Találkozzunk 2022. június 25-én, szombaton a Néprajzi Múzeumban.

#3333FF2022. Június 25. , Szombat 6:00Mozaik Múzeumtúra a Múzeumok Éjszakáján

A Mozaik Múzeumtúra is részt vesz a 20. Múzeumok Éjszakáján! Találkozzunk 2022. június 25-én, szombaton a Néprajzi Múzeumban.

Mozaik Múzeumtúra a Múzeumok Éjszakáján
Néprajzi Múzeum, Budapest

Dél-Dunántúl a hét magyarországi statisztikai régió egyike, az ország délnyugati részében helyezkedik el.

A Dél-Dunántúl múzeumai című virtuális roadshow Baranya megye, Somogy megye és Tolna megye múzeumainak történeti, régészeti, néprajzi, művészettörténeti gyűjteményeiből válogatott anyagok reprezentatív tárlatait mutatja be a virtuális múzeumi tereken keresztül elérhető kiállításokon.

Virtuális Roadshow - Dél-Dunántúl múzeumai

#FF66002022. Június 30. , Csütörtök 8:00Virtuális Roadshow - Dél-Dunántúl múzeumai

Dél-Dunántúl a hét magyarországi statisztikai régió egyike, az ország délnyugati részében helyezkedik el. A Dél-Dunántúl múzeumai című virtuális roadshow Baranya megye, ...

Virtuális Roadshow - Dél-Dunántúl múzeumai

1 2 3
Mutassa az összes kategória eseményeit