Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjtemény

Jankay Tibor (1899–1994) festőművész azzal a feltétellel hagyta szülővárosára életművét és vagyonát, hogy a város létrehoz egy művészeti alkotások bemutatására alkalmas kiállítóhelyet, amely az örökhagyó nevét veszi fel. A Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria 2003-ban nyílt meg, 2006-tól muzeális intézményként, 2013-ban pedig a Munkácsy Mihály Múzeum keretein belül a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány fenntartásában működik tovább.
Az állandó tárlat grafikákat, festményeket, szobrokat mutat be, valamint a művész afrikai, óceániai, indiai és mexikói eredetű etnológiai gyűjtést is tartalmazó hagyatékába enged bepillantást; a gazdag életműből rendszeresen cserélődő válogatást állítanak ki. Már Jankay korai munkái is jó kompozíciós készséget mutatnak: a művész a békési tanyák egyszerű embereit, szegény cigányait, Békéscsaba dolgos polgárait festette meg. Anyjához és testvéreihez 1948-ban költözött ki Amerikába. 1949–1977 között egyetemeken művészeti ismereteket és szobrászatot oktatott, mellette pedig aktívan alkotott 1994-ben bekövetkezett haláláig.
Jankay az emigrációban töltött évtizedek alatt hazai élményeit és emlékeit festette újra meg újra. Amerika főként kísérletező kedvére volt nagy hatással; leggyakoribb alakjai, szimbólumai a nap, a madár és a nő.
A gyűjtemény 2006-ban egy nagyobb műtárgycsoporttal gyarapodott: Békéscsabához és Jankay Tiborhoz kapcsolódó barátok, pályatársak, illetve örököseik a Kolozsváry és Tevan család művészeinek alkotásaiból álló kollekciót ajánlottak fel a muzeális intézmény számára. A több generáció munkáját magában foglaló adomány egyes darabjai az állandó kiállításon szerepelnek. A művészek névsora: Kolozsváry Sándor, Kolozsváry Zsigmond, Kolozsváry András, Kolozsváry György, Kolozsváry Pál, Kolozsváry-Stupler Éva, Tevan Margit és Engel Tevan István.
A Jankay-örökség nyolcszáz kötetes művészeti könyvállománya, valamint a látvány- és tanulmánytár előzetes bejelentkezés alapján látogatható.5600 Békéscsaba, Széchenyi utca 7.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 9:00–18:00

+36 66 328 040
www.jankay.hu
jankaygaleria@jankay.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet