Jósa András Múzeum

A Jósa András Múzeum Szabolcs-Szatmár-Bereg megye megyei hatókörű városi múzeuma, amelynek kiemelt feladata a szabolcsi muzeológiai munka irányítása. A múzeum névadója nagykállói, majd nyíregyházi főorvos és szenvedélyes régész volt. Az 1868-ban általa alapított Szabolcs Vármegyei Régészeti Egylet gyűjteménye képezte az 1899. május 9-én megnyitott Szabolcs Vármegyei Múzeum gyűjteményének alapját. A közgyűjtemény ma egy 1925-ben épült, de 2006 és 2008 között belső tereiben felújított, neoklasszicista stílusú épületben fogadja a látogatókat. A múzeumalapító Jósa Andrásra a „...teli szeretettel az emberiség iránt...” című kiállítás emlékezik.
A Benczúr Gyula-emlékkiállításon megtekinthetjük a magyar történelmi festészet kiemelkedő alkotójának Gróf Károlyi Gyulát és Grófné Károlyi Gyulánét ábrázoló reprezentatív portéját, a gyűjtemény legértékesebb alkotása pedig a Millenniumi hódolat című kép egyik olajvázlata, amely azért is kiemelkedő jelentőségű, mert az eredeti kép megsemmisült a budai Várban pusztító 1945-ös tűzvészben.
Nyíregyházára 1891. november 1-jén vonult be a 14. császári és királyi huszárezred egy újonnan épült, nagy kaszárnyába. Az esemény századik évfordulójának tiszteletére nyitották meg a Nyíregyháza katonasága című állandó kiállítást.
Az Ősi mesterek nyomában című régészeti tárlaton a látogató végigkövetheti a mesterségek születését a legkorábbi időktől a középkorig, míg az Én elmentem a vásárba... című néprajzi kiállítás egy szabolcsi vásár forgatagát idézi fel. A múzeum önálló trezortermében állandó kiállítást szentel jelentős aranytárgy-gyűjteményének és Gencsy Tibor huszár főhadnagy közel száz darabból álló trófeagyűjteménye is megtekinthető itt.
Dr. Kovács Gyula és felesége, Péchy Mária 2006 nyarán adományozták a múzeumnak az életük során felhalmozott értékes lakberendezési, iparművészeti tárgyakat. A Péchy–Kovács Gyűjtemény az ő nagylelkű felajánlásuknak köszönhető műtárgyakat mutatja be.4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 9:00–17:00

+36 42 315 722
www.josamuzeum.hu
jam@jam.nyirbone.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1501
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet