Kass Galéria

Kass János (1927–2010) szegedi születésű grafikus és szobrászművész kétszeres Kossuth-díjas, kétszeres Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló Művész volt. Munkássága azonban nem csak Magyarországon részesült elismerésben: az 1958-as brüsszeli világkiállításon ezüstérmet szerzett, majd 1966-ban A világ legjobb könyve-díjat és aranyérmet kapott a lipcsei könyvművészeti kiállításon.
A jelenleg is látható gyűjtemény, amelynek alapját a művész által a városnak adományozott alkotások képezik, 1985-től található a szegedi Vár utcában. A kiállítóhely egy 1883-ban épült eklektikus stílusú lakóházban kapott helyet. Az állandó kiállításon Kass János munkái tekinthetők meg, de szerepet kapnak más alkotók is – ez fontos célkitűzése a múzeumnak, amire az 1991-es bővítés óta van lehetőség. Volt már időszakos kiállítás Buday György műveiből, a Feszty-körképről, Gink Károly fotóstól, Hajnal Gabriella gobelinművésztől és Kaján Tibor karikaturistától, vagyis szinte minden képző- és iparművészeti ágból.
Az állandó kiállítás is folyamatosan megújul, és az egész galériához hasonlóan nemcsak kiállító-, hanem alkotótér is egyszerre. Az intézményben kiállították már a Kékszakáll, Az ember tragédiája, a Biblia és a Hamlet című alkotásegyütteseket, valamint itt mutatták be 2001-ben Kass János és Szántó Tibor közös albumát, a Betű géniuszt is, amely világhírű írók, költők szellemében készült illusztrációkat tartalmaz. A galériában gyakran rendeznek beszélgetéseket, előadásokat, és az épületben működik az Európa Kávéház is.6720 Szeged, Vár utca 7.

Nyitva tartás:Felújítás miatt zárva, nyitás áprilisban

+36 62 420 303
www.mfm.u-szeged.hu
info@mfm.u-szeged.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
658
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet