Kassák Múzeum

A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként 1976 óta működik. Feladata Kassák Lajos (1887–1967) író, szerkesztő, képzőművész tárgyi és szellemi hagyatékának őrzése, tudományos igényű feldolgozása és élményszerű bemutatása.
A múzeum célja, hogy e feladatok magas szintű ellátásával a régióban zajló Kassák-kutatások számon tartott helyszínévé és a modernizmus-kutatás nemzetközi szereplőjévé lépjen elő. Magyarországon ez a múzeum az egyetlen, amely a történeti avantgárd tematikus bemutatóhelyévé vált az évtizedek során.
2011 óta a múzeum új koncepció alapján működik. Az eltelt két év során az intézmény nemzetközi konferenciát és workshopot rendezett a Kassák- illetve az avantgárd-kutatás témakörében, időszaki kiállításain pedig jelentős hazai és külföldi magángyűjteményeket mutatott be. 2011-ben megnyílt az új állandó kiállítás, amely a magyar avantgárd legjelentősebb alakjának, Kassák Lajosnak a szerkesztői, művészi és művészetszervezői tevékenységét mutatja be. Az egyes témakörök korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások segítségével, valamint digitális formában is tanulmányozhatók. A múzeum rendszeresen szervez az avantgárd művészethez kapcsolódó időszaki kiállításokat is.
Az intézménynek nemcsak a koncepciója, hanem a vizuális megjelenése is megújult. Új arculata 2012-ben elnyerte a világ két legrangosabb dizájn-díját: a Red Dot Awardot kommunikációs dizájn kategóriában, valamint a chicagói Athenaeum Good Design díját arculat kategóriában.1033 Budapest, Fő tér 1.

Nyitva tartás:Egész évben. Szer–Vas: 10:00–17:00

+36 1 368 7021
www.kassakmuzeum.hu
kassakmuzeum@pim.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
136
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Irodalom, színháztörténet