Kemenes Vulkánpark

A celldömölki Kemenes Vulkánpark 2013. április 22-én, a Föld napján nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az elsősorban a település mellett magasodó ötmillió éves, vulkáni eredetű tanúhegy bemutatását célzó múzeum a tűzhányók működésébe enged betekintést, interaktív lehetőségekkel téve érdekessé a geológia tudományát a legfiatalabb látogatók számára is.
A vulkánok természetéből adódó kettősség az emberiség meghatározó tapasztalatai közé tartozik: egy-egy kitörés dátuma, az azzal járó pusztítás többször jelentetett fordulópontot a társadalmak életében, ugyanakkor a vulkáni tevékenységnek köszönhetjük a termékeny talajt, a gyógy- és hévizeket, továbbá a könnyen hasznosítható kőzeteket és ásványokat is.
A többszintes látogatóközpont a maga mintegy ezer négyzetméteres alapterületével és a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel – érintőképernyős számítógépekkel, projektorokkal és táblagépekkel – felszerelt tizenegy bemutatótermével kellemes kikapcsolódást nyújt, de beavat a terület vulkáni tevékenységének történetébe is.
A Felfedezőterem kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes, közvetlen élményeket kínál a Föld tűzhányóinak működéséről: a vulkanológus ruha felpróbálása mellett a vulkán- és gejzírkitörés modelljének működtetésére és egy mini földrengés-szimulátor kipróbálására is lehetőség adódik.
A vulkánok formavilágát Európa legnagyobb tűzhányója, az Etna köré csoportosítva ismerhetjük meg, és az azokat felépítő kőzetekről, a bennük zajló folyamatokról is ismereteket szerezhetünk. Egy másik teremben a Kárpát-medence egykor aktív vulkáni tevékenységéről tudhatunk meg többet, egy újabb szekció pedig a Naprendszer többi bolygójának felszíni tevékenységét is bemutatja.
A Vulkánpark projekthez kapcsolódva újították fel és bővítették nemrég a Sághegyi Múzeumot, s hozták létre a maga nemében egyedülálló geológiai tanösvényt, de a celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdő családbarát bővítése is folyamatban van, így a településre látogatók nem csak természettudományi ismeretekkel gazdagodhatnak.9500 Celldömölk, Sághegyalja körút 1.

Nyitva tartás:III. 20.–IV. 18.: Kedd–Szo: 10:00–17:00, Vas: 10:00–16:00, IV. 19–től: Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 95 777 400
www.kemenesvulkanpark.hu
info@kemenesvulkanpark.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Természettudomány