Kocsimúzeum

A 24-es főút mentén, az úgynevezett Cifra Istállóban található a Közlekedési Múzeum parádi Kocsimúzeuma. Az eklektikus stílusú épületet, amely a Károlyi-birtok kastélya mellett helyezkedik el, Ybl Miklós tervei alapján gróf Károlyi György építtette a 19. század végén.
A „cifra” elnevezés az épület díszes külsejére és vörös márvánnyal burkolt belső tereire vonatkozik. A kiállított darabok az egykori kocsiszínekben találhatók. A tárlat egészen a kezdetektől, vagyis a kerék feltalálásától tekinti át a kocsikészítés történetét, a magyar kocsikészítéssel foglalkozó rész pedig Kocs község központi szerepére is felhívja a figyelmet (amelynek nevéből egyébként „kocsi” szavunk is származik).
A múzeumban a különféle kocsik és hintók számtalan változata található meg. Érdemes közülük kiemelni az Eszterházy-kocsit, a Károlyi-hajtókocsit, a Gavallér-kocsit, a különféle szánokat, konflisokat, fiákereket, valamint az „országházi” kocsit és az egri érsek egykori díszhintaját. A Cifra Istállóban található kocsik legnagyobb része a Kölber-testvérek műhelyéből került ki, akik a 19. század legrangosabb kocsigyártói voltak Magyarországon. A kiállítás anyagában továbbá lószerszámok, különféle makettek és a paraszti világ szállítóeszközeit reprezentáló szekerek is láthatók.
Az épület vöröstéglás, a felnémet építészet jegyeit viselő bal szárnyában, a vörös márvánnyal borított istállókban található a méntelep, ahol az ide látogatók a lovakban is gyönyörködhetnek. A Cifra Istálló mögött elhelyezkedő lovaspályán lovaglásra is lehetőség nyílik.3240 Parád, Kossuth Lajos út 217.

Nyitva tartás:IV. 1.–IX. 30.: 10:00–17:00,X. 1.–III. 31.: Kedd–Vas: 10:00–16:00

+36 36 364 083, +36 36 364 169
www.parad.hu/latnivalok.php
cifraistallo@t-online.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1035
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet