Laczkó Dezső Múzeum

Veszprém megyében már az 1873-as városi közgyűlésen felmerült a múzeumalapítás gondolata, a tervek azonban csak harminc évvel később váltak valóra, amikor is 1903-ban megalapították a megye első múzeumát. Az első tárlat alapjait Miháldy István plébános közel kétezer darabos őskori gyűjteménye alkotta. Az egyre bővülő kiállítás 1925-ben új helyre költözött, és itt található meg a mai napig.
A múzeum gyűjteménye felöleli Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét. A legrégebbi lelet a Kr. e. 5. évezredből származik, ettől az időszaktól követhető végig a terület kulturális öröksége az állandó kiállítás keretein belül.
A 2010-ben nyílt oktató és foglalkoztató terem lehetőséget nyújt múzeumpedagógiai programok megvalósításához. A fejlesztéseknek köszönhetően az általános és középiskolás csoportok az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan, interaktív módon ismerhetik meg Veszprém és Veszprém megye történetét, föld- és néprajzát. A szintén újonnan kialakított látványkönyvtárban pedig többszáz éves ősnyomtatványokkal, továbbá magyar szépirodalmi művekkel és archív filmfelvételekkel ismerkedhet meg a látogató.
A Laczkó Dezső Múzeum szomszédságában áll a Bakonyi Ház, amely az egyik legkorábbi magyar szabadtéri néprajzi kiállítóhely. A múzeumi műtárgyakkal berendezett épületben a látogatók áttekintést kaphatnak a vidékre jellemző paraszti kultúra sajátosságairól.
Veszprém belvárosában magasodik a Vár egyetlen, a középkorból megmaradt tornya, a mai Tűztorony, amelynek kezelője a Laczkó Dezső Múzeum. A Tűztorony minden órában Csermák Antal Verbunkosát játssza, körerkélyéről pedig csodás kilátás nyílik Veszprém városrészeire.
A kiállításokon a múzeum 900 ezer darabot is meghaladó gyűjteményének nagyjából egy százaléka látható. 2011-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt a múzeum 710 négyzetméternyi alapterületű tanulmányi raktára, ahol tovább 20 000 tárgy vált megtekinthetővé.8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+ 36 88 426 081/21-es mellék
www.ldm.hu
info@ldm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1905
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Irodalom, színháztörténet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások