Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma

A Sátoraljaújhely közelében lévő Széphalom Magyarország egyik leglátogatottabb irodalmi emlékhelye. A nyelvújítás vezéralakjának, Kazinczy Ferencnek egykori lakóhelyét és a család sírkertjét évente több tízezren keresik fel.
Kazinczy Ferenc gyümölcsöskertjének helyén 2008-ban nyílt meg A Magyar Nyelv Múzeuma. Az Európában egyedülálló intézmény modern és mégis tájba illő impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte. A múzeum létesítésének gondolata dr. Pásztor Emilnek, az egri tanárképző főiskola tudós nyelvészének nevéhez fűződik.
A múzeumban három kiállítótér, könyvesház és egy szemináriumi terem kapott helyet, továbbá található itt egy korszerű hang- és fénytechnikával felszerelt előadóterem, amely hangversenyek, kulturális találkozók, irodalmi estek megrendezésére is alkalmassá teszi az intézményt.
A magyar szó világa című állandó tárlat a magyar nyelv múltját, jelenét és jövőjét mutatja be. Ennek főbb állomásai: a magyar nyelv a világ nyelvei között; nyelvünk múltja; nyelvjárásaink; szaknyelvek; szleng; e-nyelv; anyanyelvünk életereje. A magyar nyelvújítás című tárlat a felvilágosodás kori nyelvészeti küzdelmeket, illetve azok előzményeit és következményeit tárja fel szemléletesen, a Titkok titka – A magyar nyelv múltja, jelene és jövője című kiállítás pedig multimédiás eszközök felhasználásával ad összegzést a magyar anyanyelv történetéről és szemléletes módon szól a magyar nyelv legfontosabb vonásairól, jelenkori állapotáról.
Az Akadémiai Teremben található az az asztal, amelyet egykor a Tudós Társaság (a későbbi Magyar Tudományos Akadémia) tagjai ültek körül. A 27 széken kis obeliszkekre vésett nevekről megismerhetjük az egykori tagok névsorát. A terem ma tanácskozásoknak, ünnepélyes alkalmaknak és időszaki kiállításoknak ad helyet. A Magyar örökség: a „Beszélni nehéz” anyanyelvi mozgalom története című bemutató a beszédművelés fontosságára hívja fel a figyelmet, a Kazinczy Emlékcsarnok neoklasszicista épülete pedig a Kazinczy élete és kora című kiállítással várja a látogatókat.3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 8:00–16:00

+36 47 521 236, +36 47 521 237 (fax)
www.nyelvmuzeum.hu
info@nyelvmuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
555
Kiskönyvtár
822 A Magyar Nyelv Múzeuma

TEMATIKA

Történelem, régészet

Irodalom, színháztörténet

Kiállítások