Sakktörténeti Gyűjtemény

Sakkmúzeumból mindössze három van a világon: Moszkvában, Rio de Janeiróban és Hevesen. A hazánkban található gyűjtemény Dobroviczky Ferencnek az ötvenes évektől felhalmozott anyagát tartalmazza. Az egykori ökölvívóbajnok a II. világháborúban szovjet fogságba került, és megromlott egészségi állapota miatt hazatérve új sportág, a sakk felé fordult az érdeklődése. Tetemes kollekcióját 1987-ben ajánlott fel a városnak; a 36 országból érkezett, közel húszezer sakkal kapcsolatos emléket őrző kiállítást maga rendezte be.
A tárlat legidősebb darabja egy 1750-ből való, komplett sevillai készlet. A vitrinekben a legkülönbözőbb anyagokból, például amerikai ónixból, tanzániai ébenfából, indiai szantálfából, achátból, kerámiából faragott sakkfigurák láthatók. Egyes készletek egészen messziről, Marokkóból vagy a Bali-szigetekről kerültek Hevesre, mások különleges kialakításuk miatt figyelemreméltók, ilyen például a vak versenyzőket szolgáló tábla.
A sakk-készletek mellett érdekes tárgyi emlékek az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnoki arany, ezüst és bronzérmek; különlegességnek számítanak a Kubából személyesen a sportminiszter által elhozott, kubai nemzeti zászlóval ellátott emlékérmek. A főként a hatvanas, hetvenes évekből származó serlegek és szobrocskák mellett a sport szakkönyvei is megtekinthetők, különféle plakátok és oklevelek kíséretében. A kollekciót mintegy 250 emlékzászló is gazdagítja, valamint a férfi világbajnokok 1900-tól napjainkig terjedő tablói is fellapozhatók itt.
A gyűjtemény fontos részét képezi Csom István és Adorján András nagymesterek anyaga. Többek között sakk-készletük, karórájuk, öngyújtóik és munkakönyvük is a tárlat részét képezi. A kiállítótérben videó- és hangfelvételeken híres játszmák és nagymesterek játszmaelemzései hallgathatók meg. Az intézmény igazgatója által készített évkönyvek pedig az elmúlt húsz év sakktörténelmét mutatják be.3360 Heves, Hunyadi utca 2.

Nyitva tartás:Egész évben. Szer–Vas: 8:00–12:00 és 13:00–16:00 Előzetes bejelentkezés alapján!

+36 30 698 6551

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1029
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Sport, szabadidő

Iparművészet, népművészet