A Modern Magyar Képtár állandó kiállítása és Nemzetközi Gyűjteménye

A Papnövelde utcai egykori Vármegyeháza barokk épületében tekinthető meg a Janus Pannonius Múzeumhoz tartozó Modern Magyar Képtár állandó tárlata, amely a tág értelemben vett 20. századi magyar képzőművészettel ismerteti meg a látogatót.
A minden jelentős stílusirányzatot bemutató anyag a nagybányai festészet képviselői (Hollósy, Ferenczy), a századforduló nagy egyéniségei (Rippl-Rónai, Gulácsy) és a Nyolcak alkotásai mellett a húszas évek avantgárdját, valamint a Római Iskola (Aba-Novák) és a szentendrei művészek (Vajda, Ámos, Barcsay, Kmetty) harmincas évekbeli munkáit is felvonultatja. Az Európai Iskola Korniss, Gyarmathy, Anna Margit és Martyn Ferenc 1940-es évekbeli alkotásai révén van jelen. A 20. század második felének új fejleményeit az ötvenes, hatvanas években még alkotó „klasszikus” művészek (Ország Lili, Korniss Dezső) és a velük párhuzamosan jelentkező neoavantgárd első generációjának tagjai (Bak Imre, Fajó János, Nádler István) képviselik.
A Modern Magyar Képtár Nemzetközi Gyűjteménye külföldön élő magyar származású művészek képeit tartalmazza, többek között olyan jeles alkotókét, mint Victor Vasarely, Bán Béla és Zlatko Prica. A Nemzetközi Gyűjtemény részét képezi a Káptalan utca 4. alatt található Amerigo Tot Múzeum, Martyn Ferenc Múzeum és Nemes Endre Emlékszoba is.
Az épület földszintjén található Amerigo Tot Múzeumban a szobrász (eredeti nevén: Tóth Imre, 1909–1984) változatos stílusban készült, Pécs városa számára ajándékozott alkotásait tekinthetjük meg. A fiatalon Itáliába költözött mester itt elhelyezett művei a teljes életpályát átfogják.
A Martyn Ferenc (1899–1986) festő, szobrász, grafikus és illusztrátor életművét bemutató kiállítás 2011-ben nyílt meg. A művész a modern magyar képzőművészet meghatározó alakja, aki nyugat-európai útjai során behatóan megismerkedett az avantgárddal, a háború után pedig a nonfiguratív irányzatok egyik vezető egyéniségévé vált.
A pécsváradi születésű Nemes Endre (1909–1985), a Prágában, majd Svédországban élt szürrealista művész munkásságának különböző stílusú, időszakosan cserélődő gyűjteménye is itt tekinthető meg. Festményeit gépies, hideg világ, szokatlan figurák, bábok jellemzik.7621 Pécs, Papnövelde utca 5.

Nyitva tartás:
Kedd–Vasárnap: 10:00–18:00

+36 72 891 334
https://www.jpm.hu/kiallitasok-programok/allando/modern-magyar-keptar
jpm@jpm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
212
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Hírek