Mozaik Múzeumtúra Roadshow - Szombathely - 2017. április 22-23.

images/mmt_rs_szmbhely0k.jpg

Mozaik Múzeumtúra Roadshow a Szent György-napi vásáron, a Vasi Skanzenben!

A Mozaik Múzeumtúra tavaszi országjáró roadshow-jának harmadik, rendhagyó állomása a Vasi Skanzenben, a Szent György-napi vásáron lesz. A kézműves sokaságban mindenki találhat kedvére való programot: a Skanzen két napon át várja az érdeklődőket különféle múzeumi programokkal, foglalkozásokkal, bemutatókkal és koncertekkel.

A Szent György-napi vásárt a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum évek óta a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben szervezi, amihez  idén a Mozaik Múzeumtúra program is csatlakozott: a hétvégi rendezvényen ennek megfelelően mind a két napon múzeumi programokon, kézműves bemutatókon és foglalkozásokon vehetnek részt a vendégek. Mindkét nap lesz tárlatvezetés a Skanzen házaiban, 11 és 13 órai kezdettel csodálhatják meg a résztvevők a régi lakóépületeket. Az érdeklődők nyitott műhelyekben sajátíthatják el a szövés, kötélverés és fazekasság fortélyait, de lehetőség lesz Sárkányölő Szent György-maszkok készítésére is. Bemutatót és egész napos foglalkozást tart a Retextil Alapítvány, akiknek a jóvoltából például olyan technológiát ismerhetnek meg a résztvevők, mellyel a háztartási textilhulladékból, egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) Retextil fonalat, majd abból berendezési és használati tárgyakat készíthetnek. Azoknak, akik kedvelik az állatokat, a Szombathelyi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület kedveskedik galambfajta-bemutatóval szombaton, akik azonban inkább a földművelés vívmányai iránt érdeklődnek, megtekinthetik a kiállított mezőgazdasági gépeket.

A kézműves termékek vására mellett mind a két napon izgalmas programokkal várja vendégeit a Skanzen, szombat délelőtt 10 órától például a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tart bemutatót a nagyszínpad előtt. Az egyesület 2001-es alakulása óta őrzi, ápolja és reprezentálja a magyar huszárság, ezen belül is kiemelten – az 1889-ben Szombathelyre telepített – 11-es huszárezred emlékeit, hagyományait. Az ő bemutatójukat váltja 10 óra 30 perckor a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület előadása, akik a nyugati gyepűk őrzőinek, a magyar, besenyő és és a kijevi ruszból származó varjág vitézeknek állítanak emléket.

A nagyszínpadon, illetve a színpad előtt folyamatosan váltják egymást a különféle hagyományőrző csoportok: 11 órától a Békefi Antal Népdalkör mutatkozik be, 12-től pedig a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület bemutatóját csodálhatják meg a vendégek.

13:30-tól a Muraszombati Baráti Kör Népdalköre, 14:30-tól pedig az Őrségi Baráti Kör énekkara fog dalolni. 15 órától a nagyszínpadon a Vásártér című produkció ígér különleges élményt: Kovács Géza bábművész előadásával feleleveníti a hajdanvolt piacok hangulatát, amikor még mutatványosok, bábosok járták a vásártereket. A három részből álló előadásban a fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő, a játékot kecskebőr duda és különleges tilinkók kísérik.

A zenének is fontos szerepe lesz a programokon: 15:30-tól a pajtaszínpadon Mészáros Szabolcs dob workshopot tart, 16 órától a nagyszínpadon pedig Szélkiáltó koncert lesz. Az együttes énekes verseket ad elő akusztikus hangszereken, amelyekhez a zenét a tagok írják. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit éneklik felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A szombati nap kavalkádját a kézműves termékek árverése zárja, amelynek keretében a vásárban árusítók egy-egy terméküket ajánlják fel a közönségnek, akik licitálhatnak a portékákra.

Vasárnap is érdemes lesz ellátogatni a Skanzenbe: 10 órától ismét a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület tart bemutatót a nagyszínpad előtt, fél órával később pedig a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület ismétli meg bemutatóját. 11 órától az Aranypatak kórus lép fel a nagyszínpadon, őket váltja fél tizenkettőkor a Gazdag Erzsi Óvoda néptánccsoportja. Délben a Brenner Óvoda néptánccsoportja mutatkozik be, 12:30-tól a Peruška Mária Énekkar szórakoztatja a nagyérdeműt, délután kettőtől pedig a népszerű szentpéterfai horvát együttes, a Koprive tamburazenekar lép fel.

Délután 15 órakor folktrend divatbemutatóval színesített kiállításmegnyitóra várják az érdeklődőket: Szilágyi Irén népi iparművész szűrrátétes gyűjteményének darabjait a kerített házban tekinthetik meg a vásározók. A különleges megnyitón Csapláros Andrea múzeumigazgató és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszönti a vendégeket, majd dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója ajánlja a közönség figyelmébe a régi cifraszűrök ihlette viseleti darabokat.

16 órától Szalóki Ági ad koncertet a nagyszínpadon: a Körforgás című lemez zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek közt József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A zeneszerzők, Szalóki Ági és Fenyvesi Márton, színes, izgalmas zenei világot hoztak létre: a dalok a magyar, cigány, afrikai mali és pigmeus, valamint indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene forrásából is merítenek.

A vásár vége felé közeledve még lesz egy lehetősége a vendégeknek 17 órától a pajtaszínpadon a különféle kézműves termékekre licitálni, majd fél hatkor a nagyszínpadon ünnepélyes vásárzáró ceremóniával ér véget a 21. Szent György-napi forgatag.

A Mozaik Múzeumtúra szombathelyi állomásának Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/780021152152355/

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.