Munkácsy Mihály Múzeum

A gazdag – képzőművészeti, néprajzi, régészeti, numizmatikai, természetrajzi, paleontológiai, iparművészeti – anyaggal rendelkező intézményt az 1899-ben megalakult Békéscsabai Múzeumi Egyesület hozta létre. A múzeum 1951-ben vette fel a gyermekkorát Békéscsabán töltő festőművész nevét. Munkácsy Mihály (1844–1900) munkácsi születésű asztaloslegényből vált nemzetközi hírű, kiemelkedő festővé, akinek romantikus-realista stílusvilága és hatalmas méretű vásznai az egész világot meghódították.
A múzeum az időszakos kiállítások mellett hat állandó tárlattal várja látogatóit. A Munkácsy Mihály állandó kiállításon a festő képeit és relikviáit tekinthetjük meg. A múzeum Zöld Szalonjában berendezett Orlai-kiállítás a magyar történeti festészet jelentős alakja, Orlai Petrics Soma portréit vonultatja fel.
A Hagyományos gazdálkodás Békés megyében című tárlaton a térség mezőgazdaságának néhány jellegzetes motívumát ismerhetjük meg, az állattenyésztéstől a fölművelésen át a paraszti és pásztormunkákig. A modern és változatos természettudományi kiállítás elsősorban a megye élővilágát mutatja be a fosszíliáktól a mai rovar-, madár- és növényvilágig, diorámák, akváriumok, fotók és preparátumok segítségével.
A régészeti kiállítás három teremben három korszak (az őskor, a népvándorlás kora és a honfoglalás, valamint az Árpád-kor) leleteit és jelentősebb kutatási eredményeit öleli fel. Végül a történeti részben Békés megye négyszáz évét követhetjük nyomon kronologikus sorrendben a kuruc kor végétől a rendszerváltásig.
A múzeum nemrégiben teljes megújuláson esett át: immár gyerekfoglalkoztató helyiség és fazekasműhely, többnyelvű tárlatvezető rendszer, múzeumpedagógiai foglalkozások és akadálymentesített terek várják a látogatókat, illetve a román és a szlovák kisebbség néprajzi kincseiből is gazdag ízelítőt nyújt az intézmény.5600 Békéscsaba, Széchenyi utca 9.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 9:00–18:00

+36 66 328 040
www.munkacsy.hu
mmm@bmmi.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
481
Kiskönyvtár
382 Munkácsy Emlékszoba

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Természettudomány

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások