MűvészetMalom – Modern és Kortárs Művészeti Központ

A festői hangulatú, remek természeti adottságokkal rendelkező kisváros, Szentendre a kortárs magyar művészet egyik meghatározó központja. Nem meglepő tehát, hogy itt található az ország egyik legjelentősebb kortárs kiállítóhelye, a mintegy 1500 négyzetméteres kiállítótérrel rendelkező MűvészetMalom. Az intézmény országos és nemzetközi trendeket bemutató kiállításokkal kapcsolódik be a művészeti vérkeringésbe, de kiemelt figyelmet fordít az egyedülállóan gazdag 20. századi szentendrei művészet értékeinek bemutatására is.
A különleges épületben található múzeum Deim Pál magyar festőművész elképzelése alapján, a Szentendrei Építész Egylet és a Szentendre Művészetéért Alapítvány közös munkájának köszönhetően jött létre. Az alapítók célja a 20. századi szentendrei művészet állandó és időszaki tárlatok segítségével történő bemutatása volt. A gyűjtemény sokszínűsége, a különleges tér és atmoszféra közép-európai vonatkozásban is fontos kulturális centrummá avatja az épületet.
Az első kiállítás 1999-ben nyílt meg a nagyközönség előtt, s azóta számos fontos csoportos tárlat és életmű-kiállítás valósult meg a múzeumban. A 2011-ben európai uniós pályázat keretében újjáépült egykori déli szárny és az épületegyüttes több egysége is új arculatot kapott.
A fűrészmalom 19. század végi épületéből kialakított kulturális tér rendszeres programjai között színházi előadások, filmvetítések, koncertek szerepelnek, nyaranta pedig fesztiválok helyszínévé alakul át a terület.
Szentendre műemlék belvárosában új múzeumi-kiállítási tengely van kialakulóban, amely a Ferenczy Múzeum új épületétől észak felé húzódik a Szentendrei Képtár Fő téri épületén, valamint a MűvészetMalmon át a Régi Művésztelep Galériáig.2000 Szentendre, Bogdányi utca 32.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 26 920 990
http://www.muzeumicentrum.hu/
kozmuvelodes@femuz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet