Múzeumba menni jó! - 2019. február -

images/ajanlo/MM_febr_nyito.jpg

A múzeumbarátoknak a tél utolsó hónapjában sem kell attól tartaniuk, hogy érdekes kiállítások nélkül maradnak! Februári ajánlónkban a kortárs alkotások, az 1960-70-es évek művészete és a 19. század nagy mesterei is helyet kaptak, mindemellett pedig a legkülönbözőbb témákban mutatunk néhány kiállítást, melyet érdemes a hónapban meglátogatni.

Februárban a fővárosban a 60-as, 70-es évek világával találkozhattok: a Ludwig Múzeum Iparterv 50+ című kiállításával az ötven éve megrendezett Iparterv I. (1968) és Iparterv II. (1969) című, ikonikus tárlatok világát idézhetitek meg. Az akkori, szocialista Magyarországon az első kiállítás a cenzori hivatal megkerülésével nyílt meg, és csupán néhány napig volt látható! Az új tárlatnak azonban nem célja a legendás kiállítások rekonstruálása: inkább arra törekszik, hogy párbeszédet alakítson ki a tárlatot kísérő programokkal együtt. Budapesten az orvostörténet iránt érdeklődők számára is akad egy érdekes kiállítás: március 17-ig nézhetitek meg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban A szülészet születése című tárlatot, melyet az anyák megmentőjének 200. születésnapja alkalmából rendeztek. A kiállításon megismerkedhettek a 20. század elejéig nagy veszélyeket jelentő szülészettel, melynek megreformálásában világhírű szülészorvosaink - közöttük Semmelweis Ignác is – fáradhatatlanul dolgoztak.

Fotó: Ludwig Múzeum - Iparterv 50+

Ha Fejér megyében szomjaztok a kultúrára, két remek tárlatot is tudunk ajánlani számotokra: Székesfehérváron a Csók István Képtárban Jankovics Marcell Trianon című kiállításával idézhetitek fel a hírhedt békeszerződés történéseit. Aki viszont megszokott ábrázolásmódra számít, rossz úton jár: a tárlaton szatirikus, a politikai karikatúrák világát idéző grafikák várják a látogatókat. A nemzeti gyásszal járó eseményeket tehát ezúttal iróniával, humorral dolgozhatjátok fel! A képzőművészet kedvelői pedig vegyék Kápolnásnyék felé az irányt, ugyanis a Halász-kastélyban a Szolnoki Művésztelep alkotóinak műveit tekinthetik meg a Jelenlét című kiállításon. A tárlaton Pogány Gábor Benő szobrászművész, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész, Révi Norbert szobrászművész, Baráth Fábián szobrászművész, Fazekas Magdolna festőművész, Soosur Georgius festőművész, Király György festőművész munkáit láthatjátok gyönyörű környezetben!

Fotó: Halász-kastély - Jelenlét

Ha nem volt elég a képzőművészetből, Pécsett is csodás alkotások várnak arra, hogy felfedezzétek őket! A Modern Magyar Képtárban többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan alkotásait csodálhatjátok meg az Arczok és láthatárok – 19. századi magyar festészet a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből című kiállításon. Ezek a művek eddig csupán a kutatók számára voltak megtekinthetőek, közöttük legfőképpen portrékat és tájképeket nézhettek meg, amelyeken magyar történelem, a nemzeti hősök és jeles személyiségek, a hazai táj, a népélet és a polgári mindennapok képei jelennek meg. A könnyedebb szórakozást kereső múzeumbarátok pedig keressék fel a győri Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítóteret, hiszen már csak február 24-ig látható Szegedi Katalin illusztrátor kiállítása, a Tárgyakban rejtőző mesék című tárlat, amely a mesék világába kalauzolja a látogatóit! Az illusztrációkon keresztül a mindennapi tárgyak átalakulnak, új életre kelnek: találkozhattok régi mesék szereplőivel, és betekinthettek a királylányok életébe is! Mindez pedig olyan kollázsokon keresztül tárul elétek, melyeken olyan tárgyak is vannak, amelyek talán a ti fiókotok mélyén is lapulnak, legyen ez egy régi tű, gomb, csipke vagy kulcs.

Fotó: Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér - Tárgyakban rejtőző mesék