Múzeumba menni jó! - 2019. május – Különkiadás Gyereknapra

images/ajanlo/1905_cikk_k.jpg

Bár a gyermeknapot csak május utolsó vasárnapján tartjuk, a tavasz legmelegebb hónapja a mi házunk táján végig a gyerkőcökről fog szólni! A Mozaik Múzeumtúra Roadshow 4 állomása is a következő hetekben szállítja a remek múzeumi élményeket, iskolai edukációs programsorozatunkkal pedig 4 oktatási intézménybe látogatunk el. Ennek örömére összegyűjtöttünk még néhány olyan múzeumi programot, amely örömet okozhat a lurkóknak – legyen szó akár az apróságokról, vagy a nagyobbakról.

Remekül szórakozhatnak a legkisebbek is az Aquincumi Múzeumban, ha felfedező kedvű szüleikkel kikérik Mercurius erszényét! Ezzel veszi kezdetét ugyanis a családi felfedezőjáték, mellyel a csemeték apró „kincseket” és izgalmas feladatokat rejtő erszénnyel fedezhetik fel a múzeum kiállításait. Ha pedig a kis felfedezőket kimerítené a családi misszió, a kiállítóhely pihenőszobájában játékkuckó várja őket mágneses kirakóval, 3D-s puzzle-lal, és mozaikkal. A kicsit nagyobb, szintén kalandor gyerekeknek – és persze játékos kedvű szüleiknek – kedvez a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új élménykiállítása, amely a „Varázslatos Világűr - Csillagközi Kaland” nevet viseli. A Vajdahunyadvárban képzeletbeli űrutazáson vehetnek részt a látogatók, ahol bebarangolhatják a Naprendszert, megkukkanthatják, mi van a Tejúton túl, eközben pedig agyafúrt feladványokkal és kozmikus kihívásokkal tehetik próbára bátorságukat, tudásukat és érzékeiket. Ha minden jól alakul, a rendhagyó látogatás után épségben vissza is térhetnek a Földre az ideiglenes űrutazók.

Ha a bátor kis múzeumbarátok programja a Csillagközi Kaland, az eszes és szemfüles csemetéké a Szépművészeti Múzeum Utazóbőröndje, mely a képtár felfedezésére invitálja az érdeklődőket. Májusig még a „Télvarázs” tematikájú táska vár a felfedezőkre, ahol fagyos tájak és angyalok várnak a családokra. A program alatt egy szarvas lábnyomait kell követni, eközben pedig érdekes feladatokon át lehet megismeri a Szépművészeti Állandó kiállítását.

A kamaszokról sem feledkeztünk meg: az ő szórakoztatásukra szuper múzeumi szabadulószobák léteznek országszerte! A Tatai várban például „A várbörtön legendája” címmel nevezhettek be egy igazán izgalmas kalandra. A 18. századi, eredeti várbörtönben kell kulcsokat keresni, zárakat kinyitni, melyeket különböző fejtörőkkel érhetnek el a bátor látogatók. A cél az, hogy mindenki mielőbb kiszabaduljon a börtönből, amelyet egészen az 1800-as évek végéig tömlöcnek használtak. Itt megnézhettek egy kedvcsináló VIDEÓT.

Szintén kicsit kísérteties vonalon mozog a frissen felújított, nagykőrösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény szabadulószobája, amelyben az intézmény névadójának egyik legismertebb balladája, a Tetemre hívás darabjai várnak arra, hogy újra összeillesszék őket Arany János dolgozószobájában. A történet szerint a radványi sötét erdő titkát a költő illetéktelenek elől rejtette el, a titkot pedig 7 lakat őrzi. Az irodalom szerelmesei biztosan nem bánják meg, ha ide látogatnak! A történelem kedvelőit pedig Pécsre kalauzoljuk, egészen pontosan a Csontváry Múzeum alagsorába: itt azt kell kideríteni, hová tűnhetett a História Múzeum expedíciójának vezető régésze! A csapat kódvadász képzeletbeli időben és helyszínen nyomozhat, mely közben rejtvények és találós kérdések várnak rájuk. A fejtörésben szimbólumok, mitológiai lények lesznek a felfedezők segítségére, így egy valódi régésznövendéknek sem okozhat gondot a szabadulás!

Arra az esetre is van megoldásunk, ha a sok-sok remek program között képtelenek vagytok dönteni, ugyanis tudunk egy olyan eseményt, ahol az ország rengeteg múzeuma egyszerre lesz jelen: természetesen a 24. Múzeumok Majálisára gondolunk, ahol idén is sok-sok kiállítóhely kínálatával ismerkedhettek meg a frissen befejezett Múzeumkertben! A Mozaik Múzeumtúra standjánál ezúttal is érdekes feladatokkal és szerencsekerékkel várunk mindenkit, aki egy hétvége alatt merülne el a magyarországi múzeumok változatos kínálatában.