Múzeumba menni jó! - 2019. Október

images/1552-muzeumok-oszi-fesztival-magyarorszag.jpg

Az őszbe áthajló utolsó nyári napsugarak is elmúltak már, azonban megkezdődött az őszi múzeumi szezon, amit mivel mással nyithatnánk, mint a Múzeumok Őszi Fesztiváljával. Az eseménysorozatot szeptember 23. és november 10. között rendezik meg, amely idei fő koncepciója „a világ csodái – felfedezések kora”.

A felfedezések kora meg ma is tart, a hazai múzeumok a fesztivál idejére egyéni, ötletes és változatos programjaikkal csábítják felfedezésre és a csodák megélésére a kicsiket és nagyokat.  Az októberi ajánlónkat a rendezvény gazdag programkínálatából készítettük. A fesztivál célja bemutatni a múzeumok sokszínűségét, miként tudnak hiteles tudásátadási központként és szórakoztató programot nyújtó intézményként működni. A szervezők 10 kategóriába osztották a tárlatokat, ezek közül válogattuk.

Az első témakör a Tudományos találkozások a múzeumban nevet képviseli.

A képző- és a zeneművészeti találkozásról számos képzőművészeti alkotás született, amely művészet és történeti szempontból is kimagasló értéket képviselnek. A budapesti Zenetörténeti múzeum időszaki kiállítása műalkotásokon keresztül mutatja be a magyar zene- és képzőművészet találkozását.

Történelem és egészséges életmód, a fesztivál második kategóriája a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk”.

Az Egri csillagok az egyik legkedveltebb gyerekkori olvasmányunk, amelyet felnőttként is élmény újra olvasni. A Dobó István Vármúzeum túrája során a regény nyomába erednek, miközben bemutatják a legfontosabb események helyszíneit.

Egy színész élete tele van érdekességgel pincétől a padlásig. A harmadik kategória épp ezt a nevet képviseli.

Bajor Gizi a Nemzeti Színház egykori dívája, körülrajongott színésznő kétszintes villában élt, óriási kert közepén. A Bajor Gizi Színészmúzeum rendhagyó villasétája során megismerkedhettek az itt lakók történeteivel és a színházi világ rejtélyeivel.

Az őszi szünetben is különböző érdekes programok várnak a családokra és a szünetelő gyermekekre. A múzeumi szünetelő kategóriában különleges éjszakai múzeumi kiállítások várnak az érdeklődőkre. A gyöngyösi Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumban a gyereké a főszerep. Éjszakázz a múzeumban!

Ne felejtsétek, november 10-ig vár rátok a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Használjátok ki a különleges tárlatlehetőségeket, hiszen Múzeumba Menni Jó!