Múzeumba menni jó – 2021. március

images/korong - kunszent.jpg

A hideg téli napokat felváltotta a kellemes kora tavaszi napsütéses időjárás, amelyet a múzeumok szuper virtuális kiállításokkal hálálnak meg. Márciusi ajánlónkban szó lesz a Kossuth térről, mesélünk a legkisebbeknek és a terepasztalok varázslatos világával is megismerkedhettek.

Virtuális sétára invitálnak az Országgyűlési Múzeum munkatársai. A Kossuth teret bemutató online tárlaton érdekes történeket, fotók, ritkán látott filmfelvétel, a nagyközönség számára kevésbé ismert információk mutatják be a magyar történelem kulcsfontosságú helyszínét a minél teljesebb megismeréséhez.

Csatornáink régen és most - Maradandó emlékül - online múzeumtörténeti épületséta a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum a millennium – a magyar államalapítás ezredik évfordulója – alkalmából épült a ma és a jövő generációinak az európai kultúrához való örök érvényű kapcsolatának állítva maradandó emléket. A múzeum alapításának és gyűjteményének történetét bemutató egyórás vezetés során bejárhatjátok az épület lélegzetelállító tereit. A virtuális sétát kvízekkel, játékokkal színesítették.

Az előre meghirdetett online tárlatvezetések időpontjai:
03.12. péntek 15:45 - 17:00
03.30. kedd 14:30 - 15:45

Részletekért keressétek a múzeum weboldalát és közösségi felületeit.

Maskarában címmel rendezett új, virtuális kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum. Az online tárlat elsősorban 19. század végi magyar közéleti személyiségek jelmezben készült portréiból válogat. A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának portrégyűjteménye a politikai, gazdasági és kulturális élet szereplőit ábrázoló eredeti fényképfelvételeket őrzi.

Repülj a bábmesék birodalmába a Dornyay Béla Múzeummal. Sanyi manó címmel egy fantasztikus kiadvány kapható a múzeumban, amiben olvashattok a Lévai Sándor báb- és díszlettervező életéről, illetve visszarepülhetsz gyermekkorunk kedvenc hőseihez, Süsühöz, a zsebtévéhez, hogyan is készültek ezek a bábfilmek és figurák.

Megújult a terepasztal és új interaktív elemekkel gazdagították a Történelmi Modellvasút kiállítást a Helikon Kastélymúzeumban. Az eredetivel megegyező Keszthely felirat mellett számos érdekességet építettek a kiállítás ezen részébe. A Hullám szálló, a város régi állomásépülete és a kutyás strand is helyet kapott a terepasztalon. A Történelmi Modellvasút kiállítás 2008 óta látogatható, ez Európa harmadik legnagyobb vasút tematikában készült tárlata.

Virtuális kerámia kiállítással készülnek a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumban. A Korong virágai – Bozsik Kálmán fazekasmester kerámia öröksége című kiállítást ugyan a hagyományos rendben szerették volna bemutatni a nagyközönségnek, a rendkívüli helyzet miatt digitálisan tekinthetitek meg Bálint Mihály Pál magángyűjtőtől szerzeményezett 221 darabos kerámiagyűjtemény legszebb darabjait. A kiállítás a fazekasság és a kerámiák bemutatásán túl kitér Bozsik Kálmán Kunszentmártonban betöltött szerepére és az örökségül hagyott kulturális értékek mai jelentőségére is.

Kövesd kedvenc múzeumaidat digitálisan is, hiszen múzeumba menni jó!