Múzeumba menni jó - augusztus

images/boritokep_eucharisztik2 vigado.hu222.jpg

A nyár utolsó hónapja az elcsendesedés, a várakozás időszaka. Még tart az iskolai szünidő, de már sokan a szeptemberi időszakra készülnek, amikor is indulnak az őszi programok, megnyitják kapuikat az oktatási intézmények.

Magyarországon a nyári szezont hagyományosan az államalapítás ünnepe, augusztus 20. napja zárja. 2021-ben augusztus 18-tól 22-ig ünnepsorozatot szerveznek az államalapító I. (Szent) István király emlékére, Budapesten. Az ünnepség alkalmából minden magyar állampolgárt elvárnak a fővárosba, a hagyományos tűzijáték megtekintésére és a kísérő programokon való részvételre. Budapest ad otthont 2021. szeptember 5. és 12. között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Múzeumi programelőzetes összeállításunkban elsősorban a kongresszushoz tematikusan kapcsolódó muzeológiai programokat, kiállításokat ajánljuk a látogatók szíves figyelmébe.


Töltsd a nyár utolsó hónapját is a múzeumokkal!

Pesti Vigadó
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kiállításai augusztus 3. és szeptember 20. között várják az érdeklődőket a Pesti Vigadó V. és VI. emeleti kiállítótereiben. Az Orcád világossága című tárlat a Görögkatolikus Egyház világába vezet be, művészi alkotások, műtárgyak és számos interaktív felület segítségével. Az Ezerarcú szeretet című kiállítás a Római Katolikus Egyház szolgáló szeretetéről, a „Karitász" küldetésének fontosságáról, annak történelmi szerepéről szól, valamint a napjainkban is megmutatkozó szerteágazó tevékenységét mutatja be. A Legyetek tanúim című történeti kiállítás a Budapesten 1938. május 25-29. között megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetét prezentálja a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, illetve képi és hangzó dokumentumok bemutatásával.

Magyar Nemzeti Múzeum – Budapest
A 900 éves premontrei rend magyarországi történetét ismerhetik meg a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeum Premontreiek 900 című időszaki kiállításán. A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította Szent Norbert. A rend az elmúlt évszázadokban részese és alakítója volt a magyar társadalomnak, vallási életnek, művészetnek és tudománynak is. A tárlat áttekintést nyújt a rend lelkiségéről, alapításáról, valamint magyarországi múltjáról és jelenéről, bemutatja a premontreiek magyarországi tárgyi örökségét, s feldolgozza a rendtagok hozzájárulását a magyar kultúrához. A Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállításán a rend napjainkban is működő magyarországi apátságaiban és rendházaiban őrzött alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül elevenedik meg a premontreiek kilencszáz éves magyarországi története.

Szegedi Dóm Látogatóközpont
2021. szeptember 30-ig látogatható az Építeni csakis szeretettel című időszaki kiállítás, melyet az érdeklődők a Szegedi Dóm Látogatóközpontba tekinthetnek meg. Az 1938-as év eseményeit bemutató tárlaton fotók, a kort dokumentáló újságcikkek, filmfelvételek és emléktárgyak adnak képet arról, hogyan élte meg Dél-Magyarország a hármas szentévet. 1938-ban volt a 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus éve, valamint Szent István halála és országfelajánlása, vagyis a Regnum Marianum 900. évfordulója.

Magyarok Nagyasszonya templom – Budapest
Az Eucharisztikus Kongresszusra készülve az „Eucharisztikus csodák a világ minden táján” című kiállítás tekinthető meg Budapesten, a Magyarok Nagyasszonya templomban. A látogatók előtt szeptember 14-ig áll nyitva a tárlat, vasárnaponként délelőtt 10 óra és déli 12 óra között, hétköznap (szerda kivételével) pedig délután 17 óra és délután 19 óra között.

Tihanyi Apátság – Tihany
2020 nyarától a Tihanyi Apátság Múzeuma megújult állandó kiállítással várja a látogatókat. A Lélek a vizek felett – Múlt és jelen találkozása a Tihanyi Apátságban című, a királyi kriptára, a földszinti kiállítótérre és a pinceszint termeire egyaránt kiterjedő tárlat új nézőpontból mutatja be az apátság közel 1000 esztendős történetét. Az eddig nagyrészt be nem mutatott, újonnan restaurált egyházművészeti műtárgyakat, fotókat és dokumentumokat neves szakértők tolmácsolásában ismerheti meg a közönség.

Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma – Kecskemét
A Dunamellék református egyházművészete című kiállítás a Dunamellék református egyházművészetét tárja a látogató elé. A tárlat a református egyház életét, jellegzetes tárgyait, a klenódiumokat, festett asztalos munkákat, egyháztörténeti emlékeket mutatja be az érdeklődőknek. Anyagában helyet kaptak az ötvösművészet remekei, az ónművesség, a kerámia- és textilművészet kiváló darabjai. A kiállítás tájékoztatást ad a református liturgia kialakulásáról, a templomok tipikus berendezési tárgyairól.
A Re-formáció, Re-konstrukció című kiállítás középpontjában egy, a Kecskeméti Református Egyházközségnek 1785-ben Nagybócsai Sárközy János és felesége, Guty Mária által adományozott különleges keresztelő készlet áll. Kalandos történetét és újra alkotását tárja fel a kiállítás a bemutatott tárgyak, interaktív eszközök és dokumentumok segítségével.

Márton Áron Múzeum – Románia
A múzeum Márton Áron, az erdélyi katolikus egyház püspökének munkásságát mutatja be a 20. századi Erdély változó történelmének ellenfényében. Márton Áron Csíkszentdomokoson született 1896. augusztus 28-án, papi hitvallásának jelmondata a következő volt: „Non recuso laborem” („Nem futamodom meg a munkától”). XI. Pius pápa 1938. december 24-én nevezte ki gyulafehérvári püspökké, Márton Áron püspök a bécsi döntés után Erdélyben maradt, Gyulafehérvárról kormányozta egyházmegyéjét. A II. világháború alatt, majd az azt követő nehéz évek során Áron püspök a keresztény szeretet, az emberi jogok kiegyensúlyozott, bátor képviselője volt. A püspök 1980. szeptember 29-én halt meg, Gyulafehérvárott.
A Márton Áron Múzeum a csíkszentdomokosi katolikus templom mellett található, az egykori egyházi iskola épületében.

Szent István-terem - Budavári Palota
A Budai Várnegyed a Várhegyen található Budavári Palota, a Szent György tér és a hozzá tartozó polgárváros összefoglaló megnevezése. Az 1800-as évek végén a Budavári Palotát Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján újjáépítették. A palota egyik legjelentősebb helyisége, a Szent István-terem augusztus 20-án, közel 120 évvel első átadása után megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.
Az 1900-as párizsi világkiállítás nagydíját elnyerő terem berendezéseit és díszítő elemeit a kor legnagyszerűbb magyar iparművészei készítették. A látogatók azt a díszes szobát tekinthetik meg, mely nemcsak a korabeli közvélemény, de még I. Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király őszinte csodálatát és elismerését is kiérdemelte.

Szent László Látogatóközpont – Győr
A „LEGENDA AUREA - Ereklyék vonzásában” című, a Győri Egyházmegye és a Szent László Látogatóközpont legújabb állandó kiállítása a Collis sacer egyik legrégebbi lakóházában, a Káptalandomb 11. szám alatt található ún. Káptalanházban tekinthető meg. A tárlat latin címe a Győri Egyházmegyei Kincstárban és Könyvtárban őrzött XIV. századi könyvritkaságra utal, a magyar cím pedig azt szeretné érzékeltetni, hogy az ereklyék mennyire részei a múltunknak, hétköznapjainknak, ünnepeinknek már sok-sok évszázad óta. A nagy ívű tárlat középpontjában a Szent László herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép története és kultusza áll. A kiállítást egy összefoglaló film zárja, melyben a látogató összegzést és lelki elmélyülést kap a témáról.

Képek: vigado.hu, mnm.hu, szegedidom.hu, iec2020.hu, magyarmuzeumok.hu, radaymuzeum.hu, martonaronmuzeum.ro, szentistvanterem.hu, Szent László Látogatóközpont