Múzeumba menni jó – június

images/6_kep_0 - kp-magyar nemzeti mzeum.jpg

Amennyiben a nyár első hónapjában, júniusban némi kulturális feltöltődésre vágynátok, ismét színvonalas kiállításokat tekinthettek meg. A járványügyi helyzet enyhülésével pedig számtalan hazai és határon túli múzeum nyitotta meg ismét kapuit, így az izgalmas tárlatokat már személyesen, védettségi igazolvánnyal is körbejárhatjátok.

Íme a júniusi ajánlónk, melyben ezúttal is kiváló kiállításokkal ismerkedhettek meg:

Kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban – Budapest:
A trianoni békeszerződés 101. évfordulóján már a nagyközönség is láthatja a Magyar Nemzeti Múzeumban azt az Apponyi Albertről készült festményt, amely a híres szónokot az Országház pulpitusán ábrázolja. A kép Országh Borbála festő-restaurátor művész, a díszkeret a Tokaji Képkeret Kft. munkáját dicséri. A Múzeumban létrejövő kamarakiállítás pedig Apponyi Albert születésének 175. és a trianoni békeszerződés 101. évfordulóján így nem csak a restaurált festményt és rekonstruált díszkeretét tudja bemutatni, hanem azt a múzeumi szakmai munkát is, amely feltárja a műtárgyak gazdag kulturális kapcsolatrendszerét és történetét.


Klimó Károly kiállítása - Veszprém:
Kicsi és Nagy címen tekinthetik meg az érdeklődők Klimó Károly képzőművész kiállítását Veszprémben, a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény Galériájában. Klimó Károly Békéscsabán született, majd 1949-ben családjával Kaposvárra költözött, így már akkor rajzolni tanuló gimnazistaként megismerhette Rippl Rónai művészetét. A képzőművész alkotásait bemutató izgalmas tárlat egészen július 31-ig látogatható Veszprémben.


Rippl-Rónai Ödön gyűjteménye - Kaposvár:
Rippl-Rónai Ödön gyűjteménye címen nyílt izgalmas kamarakiállítás a kaposvári Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontban. A kollekció meghatározó részét képezik a festőművész Rippl-Rónai József alkotásai, ezek java része a Róma-villában tekinthető meg. A kiállítás előterében továbbá a vitrinekben elhelyezve láthatók Rippl-Rónai Ödön által gyűjtött iparművészeti tárgyak, és a múzeum szecessziós gyűjteményének legszebb tárgydarabjai is.


75 éves grafikusművészek plakátkiállítása – Pécs:
A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájának új kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, amely 75 éves grafikusművészek alkotásait mutatja be. A Plakátok/Posters 7x75 című érdekes tárlaton összesen több mint 75 plakát látható, amelyek tematikája igen sokszínű. Árendás József és Baráth Ferenc a színházi plakátjaikról a legismertebbek, Molnár Gyula műveit sokszor maró kriticizmus jellemzi, míg Helényi Tibor olyan jelenetős filmek magyarországi bemutatójának a plakátjait tervezte, mint például a Csillagok háborúja-trilógia, a Ben-Hur vagy A nyolcadik utas: a Halál. A kiállítás július 18-ig látható a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.


Magyar Nemzeti Galéria – Budapest:
Augusztus 22-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában az idei év eddigi legszebb kiállítása, a Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a londoni Tate gyűjteményéből. A londoni Tate Britain múzeum egyedülállóan gazdag preraffaelita gyűjteményének közel száz lenyűgöző alkotása a Magyar Nemzeti Galériában a mozgalmat bemutató első nagy magyarországi kiállítás. A kollekciójában kiemelkedő jelentőségű helyet foglalnak el a preraffaelitáknak, a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalom alkotóinak művei. Továbbá a Vágyott szépség című tárlathoz kapcsolódóan tekinthetik meg a Galériában a mozgalom magyarországi hatását bemutató kísérőkiállítást is, mely Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében címet viseli.


A második világháború haditechnikája és harci járművei Péter Tibor makettjein – Fülek:
Új, s izgalmas kiállítás nyílt a füleki Városi Honismereti Múzeum galériájában, melynek témája a második világháború haditechnikája és harci járművei. Ezek pedig Péter Tibor helyi modellező makettjei révén kerülnek bemutatásra. Péter Tibor aprólékos makettjeit Fekete Béla, szintén modellkészítő darabjai egészítik ki, aki az általa kiállított 17 kicsinyített másolaton keresztül próbálja hitelesen bemutatni a második világháború harci technikáját.


Lenyűgöző kiállítás - Kápolnásnyék:
Végül, de nem utolsó sorban Korok-Színek-Hangulatok címmel nyílt lenyűgöző tárlat a kápolnásnyéki Halász-kastélyban a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből. A látogatók a kastélyban ezúttal 25 korszakos magyar festőművész 41 alkotását tekinthetik majd meg. Így a tárlat Ligeti Antaltól Munkácsy Mihályon át Tóth Menyhértig sokféle irányzatot, törekvést és egyéni utat mutat meg egymás mellett.

Töltsétek ezt a hónapot is a múzeumokkal!

Képek: mnm.hu, muveszetekhaza.hu, smmi.hu, m21.pecsigaleriak.hu, mng.hu, hradfilakovo.sk, halaszkastely.hu.