Múzeumok határok nélkül

images/465.jpg

Az idei évtől számos határon túli múzeum színesíti a Mozaik Múzeumtúra programot, ismerjétek meg Ti is őket, jelenleg még virtuálisan.

 

Haáz Rezső Múzeum – Székelyudvarhely

Töviseken át - Fejezetek a székelyudvarhelyi Református Kollégium 350 éves múltjából.

„Per spinas ad rosas”… „Töviseken át a rózsákig”, hirdeti a Református Kollégium jelmondata, amely az iskola 1716-ból származó címerén olvasható. A tudás megszerzésének nehéz, tövises útjára utaló gondolat mintha az iskola múltját is tömören summázná.

A kiállítás a 350 éves történelem tövises, nehéz időszakait mutatja be korképen, kiemelve legfontosabb történelmi állomásokat, személyeket és megvalósításokat. Székelyföldi Vadászati Kiállítás - Sepsiszentgyörgy

A Székelyföldi Vadászati Kiállítás a térség vadászattal kapcsolatos hagyományait hivatott szolgálni, ismertetve életterünk, a Kárpát-kanyar gazdag állatvilágát. A közel 300 trófeán és a több száz vadászattal kapcsolatos tárgyon keresztül mutatja be a térség faj- és vadgazdagságát, valamint az itteni vadászati kultúrát.

A kiállítás megtekinthető virtuális formában is.

Esterhazy-kastély - Kismarton

Kilenc állandó kiállítás és évente váltakozó időszakos kiállítások engednek bepillantani a sokrétű, gazdag gyűjteménybe. Más gyűjteményekkel együttműködve izgalmas tárlatok nyílnak meg a nagyközönség előtt.

Fraknó Vára - Fraknó

13. századtól határvédő szerepet betöltő fraknói vár, amely sikeresen állt ellen a török rohamoknak, 1622-ben került az Esterházy család birtokába. Ezt követően kezdődtek meg bővítési munkálatai, melyek során erődítményből kincstárrá, levéltárrá és a hercegi csapatok fegyverarzenáljának őrző- helyévé alakították át. Az épület ma a pazar családi gyűjtemény értékes darabjait tárja a látogatók elé.

A kiállításokat az Esterhazy at Home oldalon keresztül virtuálisan is megtekinthetitek:

Márai Sándor kiállítás - Kassa

A kassai kiállítás Márai Sándor életének fontos szakaszaira fűzi fel az írótól származó idézeteket, amelyek segítségével a kiállítótérben maga Márai kalauzolja végig a látogatókat. A szövegeket különféle fotók, portrék, dokumentumok és kötetek egészítik ki, valamint érintőképernyők és televíziók segítenek több ismeretanyagra szert tenni.

Gion Nándor Emlékház – Szenttamás

A Gion Nándor Emlékház az egyszemélyes, azaz egyetlen szerzővel foglalkozó irodalmi emlékmúzeum típusába tartozik.

A tárlatvezetés, a kutatók fogadása és a múzeumpedagógiai tevékenységek mellett lehetőséget nyújtanak helytörténeti kirándulásra is, amelyen megismerhetők a Gion-helyszínek, a Szív, a malom, a kálvária a Virágos Katona stációképével, a katolikus templom, a Szentháromság-szobor stb. Az érdeklődőknek a helytörténeti séta keretében az itteni szerb lakosság kultúrtörténeti értékeit is bemutatják.

A rövid videós bemutató ITT megtekinthető:

Barangoljatok virtuálisan is a múzeumok közt, határok nélkül.