Nagytétényi Kastélymúzeum

A magyar késő barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó nagytétényi Száraz–Rudnyánszky-kastélyban kialakított Nagytétényi Kastélymúzeum az Iparművészeti Múzeum 1949-ben létesített bútormúzeuma. A trapézidomba komponált, A betűt formázó épülettömb északra néző díszudvaros főhomlokzatát barokk elemekkel egészítették ki, s a korszak igényei szerinti, kissé színpadias, gazdag fény-árnyék hatásokat biztosító párkányok, pilaszterek, oszlopok és fülkék tagolják. A kupolára emlékeztető tetőszerkezettel fedett középrizalit oromzatában a Száraz és a Rudnyánszky család címere látható. Az igényes szobrászati dísz az épület méltó koronája.
Az építmény romlása miatt a kastélyt 1989-ben bezárták. Az 1997-ben megkezdett felújítási munkálatokat követően a kastélymúzeum – kívül és belül egyaránt megszépülve – 2000 nyarán nyitotta meg újra kapuit.
Az intézmény állandó kiállítása, a Bútorművészet a gótikától a biedermeierig című, 2000 tavasza óta látogatható tárlat az európai bútorművesség 1440-től 1850-ig terjedő szakaszát mutatja be. A 28 teremben kiállított több mint háromszáz bútor és bútoregyüttes mellett berendezési tárgyként funkcionáló kályhák, csillárok, szőnyegek, falikárpitok, kerámia-, üveg- és ötvöstárgyak idézik fel a régmúlt idők lakókörnyezetét. A kastély eredeti berendezéséből egyetlen tárgy sem maradt, az itt látható remekművek az anyaintézmény, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének a darabjai. A korábbi korszakok magyar és külföldi bútorai nagyrészt 1914-ig kerültek a múzeumba, 1945 után elsősorban a 18–19. századi kollekció gyarapodott.
A kastélymúzeum munkatársai tárlatvezetéssel egybekötött játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak az állandó és az időszaki kiállításokhoz kapcsolódóan. A foglalkozások jellegét és mélységét a tanulók életkora, illetve történelmi előképzettsége határozza meg.1225 Budapest, Kastélypark utca 9–11.

Nyitva tartás:Kedd–vasárnap: 10:00–18:00

+36 1 207 0005/102, +36 1 207 4680 (fax)
www.nagytetenyi.hu
info@nagytetenyi.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
160
Kiskönyvtár
479 Száraz-Rudnyánszky Kastély

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Hírek