Magyar Nemzeti Múzeum

Gróf Széchényi Ferenc 1802-ben ajándékozta a nemzetnek Magyarországra vonatkozó gazdag gyűjteményét. Ezt a dátumot tekinthetjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének. A kollekció az ország egyik legszebb – Pollack Mihály által tervezett – klasszicista épületében kapott helyet. Az épület a nemzeti függetlenség egyik szimbóluma, fontos helyszíne volt az 1848. március 15-én kirobbant forradalomnak. A jeles nap ma nemzeti ünnep, a múzeum pedig minden évben a megemlékezések egyik helyszíne.
A Magyar Nemzeti Múzeum feladata a magyar nép és Magyarország történetére vonatkozó tárgyi emlékanyag gyűjtése, őrzése, a gyűjtemény tudományos feldolgozása és a közönségnek való bemutatása.
A múzeumban ma több mint egymillió régészeti, numizmatikai, történeti és képzőművészeti műtárgyat tartanak nyilván. Ebből válogatták az állandó kiállítások gazdag anyagát, amely előbb Kr. e. 400 000-től Kr. u. 804-ig tekinti át A magyar föld népeinek történetét, majd Magyarország históriáját mutatja be az államalapítástól 1990-ig.  Külön tárlat foglalkozik 20. századi világhírű, történelemalakító tudósainkkal.
Az állandó kiállítás anyagában látható a szkíta és a kelta kultúrkörhöz tartozó emlékek legismertebb darabja, a pajzsdíszként szolgáló aranylemezből készült szarvas, és itt tekinthető meg a Szent István korából származó koronázási palást is. A gyűjtemény jelentős műtárgyai közé tartozik továbbá a Monomachos korona, a Nyírbátorból származó stallum, de láthatók itt a magyarországi szabadkőművesség emlékei vagy a Magyarország és Ausztria közötti határ „vasfüggönyének” egy darabja is.
A Múzeumkert a főváros egyik kedvelt találkozási helye, ahol számos irodalmi és történelmi személyiségnek állítottak emléket. A lépcsőtől balra található márványoszlop a római Forum Romanumról származik. A kert ma is aktív színtere a város kulturális életének; itt rendezik például minden évben az ország múzeumainak találkozóját, a Múzeumok Majálisát.
A Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtára összetétele és nagysága alapján Közép-Európa egyik legjelentősebb régészeti szakkönyvtárának számít.1088 Budapest, Múzeum körút 14–16.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 1 338 2122, +36 1 317 7806 (fax)
www.hnm.hu
info@hnm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
104
Kiskönyvtár
055 Magyar Nemzeti Múzeum

TEMATIKA

Történelem, régészet

Képzőművészet

Kiállítások