Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum 1872 óta gyűjti, óvja és közvetíti a magyar, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit, tárgyak, képek, szövegek, hangok formájában. A Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló kollekció sokat vándorolt alapítása óta.

A megújuló Néprajzi Múzeum számára a történeti örökség továbbvitele az egyik fontos szerep, ami kiegészül az új kutatási és kiállítási témák és nézőpontok megfogalmazásával, napjaink globális folyamatainak megértésével és bemutatásával.

A Városligetben a tervek szerint 2022-ben megnyíló új épület lehetőséget teremt arra, hogy a hagyományos osztályozási kategóriákon túllépve, az intézmény átfogó állandó-félállandó-időszaki kiállításon mutassa be az emberiség kulturális sokszínűségét, egymás mellé állítsa a hagyományos társadalmak tárgyi kultúráját és napjaink szokásvilágát és tárgyi kontextusát. Az új állandó kiállítás lehetőség egy olyan, korszerű szemléletű, nagyszabású, látogatóbarát kiállítás létrehozására, ami kihasználja a Néprajzi Múzeum anyagának sokrétűségét, magyar és nemzetközi vonatkozásait, és a hétköznapi kultúra egyes kulcselemeinek bemutatását, értelmezését tűzi célul, reflektálva a látogató mai életvilágára, ismereteire.

A kiemelkedő gyűjteményére méltán büszke Néprajzi Múzeum első alkalommal költözik számára tervezett, minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új épületbe, ahol a tervek szerint tehát a kevésbé ismert kincseket is megismerheti a közönség.1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

Nyitva tartás:Felújítás alatt

+36 1 473 2400
www.neprajz.hu
info@neprajz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
107
Kiskönyvtár
080; 467 Néprajzi Múzeum

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások