Orfűi Malommúzeum

Az 1970-es években létrejött Orfűi Malommúzeum a gabonaőrlés technológiájának fejlődését mutatja be az őskortól napjainkig. A Kővágószőlősön feltárt őskori kézi dörzskövek, valamint a kézi hajtású malomkövek mellett kétféle malomtípus tekinthető meg itt: az idősebb, Mekényesről áttelepített szárazmalom az olajpréssel, illetve az eredeti helyén álló vízimalom.
A közel kétszázötven éves szárazmalom 1948-ig működött Mekényesen, 1959-ben szerelték le berendezéseit és szállították el a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Néprajzi Osztályának munkatársai. 1974-ben állították fel újra Orfűn, ahol napjainkban is eredeti állapotukban csodálhatók meg a hatalmas malomszerkezetek. Az épület ugyan mozdulatlanul állva idézi fel az elmúlt idők őrlési technológiáját, de a lóval hajtott járgánykereket megpillantva nem nehéz elképzelni működés közben. A malom végében találhatók a népi olajütő berendezései. A főként mécsesekbe szánt olaj sajtolásának folyamatát jól szemléltetik az olajprés egyenként másfél tonnás tölgyfagerendái.
A vízimalom épületének közvetlen közelében találhatók a Szent Márton tiszteletére alapított egykori cisztercita kolostor romjai. A 13. századi kolostorgazdasághoz tartozó malom az Árpád-kor óta kisebb megszakításokkal napjainkig őröl a Vízfő-barlang patakjának vizével. A több évszázados történelmű építmény ma az ország egyetlen működési engedéllyel bíró vízimalma. Helyreállítása 1970-ben kezdődött fényképfelvételek és egy volt molnársegéd visszaemlékezései alapján. A berendezések felújítása 1994-ben indult el, a vízikerék és a vizesárok rekonstrukciója pedig 2001-ben fejeződött be. A malom május elejétől szeptember végéig félóránként induló idegenvezetéssel, szezonon kívül időpontegyeztetést követően várja látogatóit. A Vízfő-forrásig vezető tanösvényen bármely évszakban érdemes végigsétálni.
A múzeum igyekszik közösségi térként használatba állítani a malmokat, ezért számos programot szervez. A kenyérdagasztás és sütés hagyományos fortélyait ismertető bemutatók mellett a sütő-suliban tésztaféleségek elkészítését is el lehet sajátítani. Augusztus 20-án kenyérszentelést tartanak, az ünnepséghez kirakodóvásár, kézműves foglalkozások csatlakoznak.7677 Orfű, Füzes Antal sétány 3.

Nyitva tartás:V. 1.–IX. 30.: Kedd–Vas: 10:00–17:00, Szezonon kívül időpont–egyeztetéssel, vezetett túrák keretében látogatható

+36 20 466 5506, +36 20 554 9112
www.orfuivizimalom.hu
malomko@orfuivizimalom.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
243
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Mezőgazdaság, agrártörténet