Őskohó Múzeum

Somogyfajsz a Balatontól 30 kilométernyire, a Belső-Somogyban, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet határán fekszik. A településen található a Somogy Természetvédelmi Szervezet központja, amely az egész Belső-Somogy természeti környezetének védelméért felel. Somogyfajszon írta több művét a népszerű ifjúsági szerző, Fekete István.
A somogyfajszi Ívató-tó mellett tárták fel egy 10. századi vasolvasztó műhely 21 kohóját. A műhelyeket a régiek egy hatszor nyolc méteres gödörben helyezték el, az olvasztókemencéket a gödör oldalfalaiba vágták. A műhelyben nagyjából egy tonnányi vasat állítottak elő, ami a 10. században nem volt elhanyagolható teljesítmény. Az előállított vas mennyiségére a szakemberek a feltárt leletek, elsősorban a fúvók alapján következtetnek. Az ásatási területet a régészek lefedték, és 1996-tól kezdődően bejárhatóvá tették a látogatók számára.
A település további kiemelkedő jelentőségű látványossága az 1920-ban épült neogótikus templom, amelynek üvegablakait a neves művész, Róth Miksa tervezte, illetve megtekinthető a 18. század második felében épült Kund Kastély is.
Az Őskohó Múzeum előzetes bejelentkezéssel egész évben látogatható.8708 Somogyfajsz, külterület

Nyitva tartás:IV. 1.–X. 31.: Kedd–Vas: 10:00–16:00

+36 85 337 073, +36 30 649 2046
www.somogyfajsz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet