Pannonhalmi Főapátság

Pannonhalma Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, hiszen azon túl, hogy a Szent Márton hegyén található Pannonhalmi Főapátság rendkívül fontos történelmi emlékhely, a környék természeti adottságai is kitűnőek.

Az ezeréves apátság épülete román kori, gótikus, barokk és klasszicista stílusú épületrészeket is magában foglal, de nem csupán építészeti szempontból figyelemreméltó, hanem jelentős egyházi központ is, gyűjteményeinek megtekintése során pedig fontos kultúrtörténeti emlékeket ismerhetünk meg. 1896-ban, a millennium alkalmából Magyarországon összesen hét emlékművet emeltek, ezek egyike Pannonhalmán látható. A főapátság és környéke 1996 óta a világörökség részét képezi.

A bencés rend 1802 utáni – nevelői és oktatói profilú – átalakulása magával hozta az igényt a szerzetesi élet értelmiségi jellegűvé alakítására. Az 1824-es építésű könyvtár ekkoriban az összes kultúrérték gyűjtését és tárolását is ellátta; sok fontos könyvritkaságot találhatunk itt, a mintegy négyszázezres gyűjtemény pedig Európa egyik legnagyobb egyházi kollekciója. A kőtár, képtár anyagaiból összeállított kiállítások a Főapátság látogatható tereiben láthatóak.

 9090 Pannonhalma, Vár 1.

Nyitva tartás:http://bences.hu/cikk/nyitva_tartas.html

06-96/570-191
www.bences.hu
info@osb.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
837
Kiskönyvtár
013 Főapátság; 014 Apátsági templom

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Természettudomány

Egyházi gyűjtemény