Rajt, rajongással: sikerrel indított a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programsorozata

images/MMT_170323_03_wk.jpg

A XV. kerületi Kontyfa Iskola volt a nagyszabású múzeumpedagógiai sorozat első állomása március 21-én: több mint 300 felsős diák ismerkedhetett interaktív feladatokon keresztül a hazai múzeumok kínálatával. A következő hetekben további hét iskola fogadja be a színes programot, melynek középpontjában az élmény általi tanulás és a múzeumlátogatás örömeinek felfedezése áll.

A Kontyfa Iskola diákjai kerek évfordulókhoz (1956, Arany János-emlékév, Kodály-emlékév, reformáció-emlékév) kapcsolódó kreatív feladatok, játékok révén barátkozhattak a jelenben élő múlttal, a múzeumok atmoszférájával, de saját képességeikkel és kíváncsiságukkal is.

Minden osztály aktív résztvevője volt a színes programokban gazdag napnak: több osztályteremben és az iskola aulájában párhuzamosan zajlottak a vetélkedők, bemutatók. A csapatok menetleveleikre gyűjthettek pontokat az egyes állomásokon. 

A legnépszerűbb feladatok között szerepelt az iskola méltán híres történelemtanárának, Balatoni József Jocó bácsinak „kocsmakvíze”, a 19. századi korhű jelmezek, Vasváry Pál és Laborfalvi Róza kabátjainak felpróbálása és a fotózkodás a Pilvax Kávéházban, a hangszerbemutató vagy a kocsifestés, de lelkesen írtak a gyerekek Facebook-posztot a Toldi híres jeleneteiről, vagy épp slam poetryt Arany-művek alapján, sőt, verses üzeneteket Arany János Kapcsos könyvébe is.

 

A két nyertes osztály meghívást kapott az április 1-i Legyen élmény a tanulás! című formabontó edukációs expóra.

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Néprajzi Múzeum szakmai felügyeletével az Örökség Kultúrpolitikai Intézet lebonyolításában valósul meg. A kísérleti jelleggel elindított iskolai edukációs programsorozat főszervezője és megvalósítója a Felelős Szülők Iskolája. A következő hetekben további hét iskolába, budapesti, százhalombattai, kistarcsai, agárdi helyszínekre látogat el a program.