Rendőrmúzeum

A Rendőrmúzeumot 1908-ban alapították, akkor még Bűnügyi Múzeum néven. 1918-ig közel tízezer tárgyból álló gyűjteménnyel büszkélkedhetett, de a II. világháború során a tárlat szinte teljesen megsemmisült.
A gyűjtést csak 1958-tól kezdték újra, és az intézmény 1967-ben nyitotta meg ismét kapuit. A múzeumot ekkor még csak meghatározott csoportok – rendőrtiszti főiskolások, jog- és orvostanhallgatók – látogathatták oktatási célból, így a Magyarországon egyedülálló kiállítás a nyilvánosság előtt zárva maradt. 1999-től viszont már bárki számára látogatható a múzeum, ahol a testület történetével és a bűnözés elleni harc tárgyi emlékeivel ismerkedhetünk meg.
Az állandó történeti kiállítás 1848-tól napjainkig vezeti el a látogatót tárgyak, egyenruhák, fegyverek, iratok, fényképek segítségével. Külön szerepet kapnak azok az eszközök, tárgyak és módszerek, amelyek ma már nem ismertek, nem használatosak, de a csendőrség és a rendőrség munkájában korábban jelentős szereppel bírtak. A másik állandó kiállítás része a kriminalisztika fejlődésének bemutatása, ahol az elmúlt évtizedek jelentős bűnügyei is helyet kaptak. A harmadik állandó tárlat a Múlt és jelen című fotókiállítás. További érdekességképpen eddig nem ismert részleteket mutatnak meg Kántorról, a híres rendőrkutyáról, az első magyar sorozatgyilkosról és a biatorbágyi merényletről is.
Az időszaki kiállítások általában hat hónapig tekinthetők meg; tematikailag elsősorban vagyonvédelemmel, ifjúságvédelemmel, bűn- és balesetmegelőzéssel foglalkoznak.1087 Budapest, Mosonyi utca 5.

Nyitva tartás:Egész évben. Páros heteken: Kedd–Szo: 09:00–17:00, Páratlan heteken: Kedd–Pént: 09:00–17:00

+36 1 477 2183
www.policehistorymus.com
titkarsag@policehistorymus.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
177
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Történelem, régészet