Rippl–Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum

A Rippl-Rónai Múzeum mint megyei hatókörű intézmény nem csupán saját gyűjteményét gondozza, hanem kiemelkedő szerepe van a régió egészét érintő muzeológiai munkák koordinálásában is. A múzeum névadója Rippl-Rónai Ödön műgyűjtő, Rippl-Rónai József testvérbátyja.
Jelenleg négy állandó kiállítás várja a látogatókat, amelyek Somogy megye gazdag természeti, régészeti és néprajzi kincseit, valamint a névadó gyűjteményes képzőművészeti anyagát mutatják be.
A Természeti örökségünk című kiállításon diorámákban látható a nagy kiterjedésű somogyi erdők, lápok és száraz homoki gyepek élővilága. A vitrinekben megcsodálhatjuk a változatos növény- és állatvilág preparátumait, valamint a geológiai, paleontológiai különlegességeket. A kiállításhoz tartozik egy audiovizuális oktató terem, ahol a gyerekek interaktív játékokkal játszhatnak, természetfilmeket nézhetnek.
A Fejezetek Somogy néprajzából című kiállításon megismerkedhetünk a hagyományos somogyi pásztorélettel – egyebek mellett a pásztorművészek faragott munkáival –, de láthatunk itt paraszti viseleteket is, köztük a csak erre a vidékre jellemző csökölyi fehér gyászviseletet.
A múzeum közel másfél milliós régészeti gyűjteményéből válogat a Kincsek Somogy földjéből című tárlat. A múzeumban látható továbbá Rippl-Rónai Ödön nagy szenvedéllyel, harminc év munkájával összeállított jelentős műgyűjteménye is.
Az intézmény a kiállításokhoz kapcsolódva már óvodás kortól változatos múzeumpedagógiai programokat kínál. A Legyünk mi is régészek! elnevezésű foglalkozáson például – mialatt az előkészített sírládákból maguknak kell aprólékos munkával kiásniuk a csontokat és sírmellékleteket – az alapvető régészeti munkafolyamatokat ismerhetik meg a gyerekek.7400 Kaposvár, Fő utca 10.

Nyitva tartás:IV. 01.–X. 31.: Kedd–Vas: 10:00–16:00, XI. 01.–III. 31.: Kedd–Vas: 10:00–15:00

+36 20 286 6424
www.smmi.hu
info@smmi.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1401
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Természettudomány

Történelem, régészet

Kiállítások