Rippl–Rónai Emlékház

Rippl-Rónai József (1861–1927) a magyar posztimpresszionizmus kiemelkedő képviselője. A festőművész 1908-ban vásárolta meg a kaposvári Róma-dombon azt az emeletes, 1868-ban épült nyaralóépületet, ahol ma az életét és művészetét megidéző kiállítást láthatjuk.
Rippl-Rónai hosszú utat járt be, mire visszatért szülővárosába. Tanult Münchenben és Párizsban is, ahol egy darabig az idős Munkácsy Mihály segédjeként tevékenykedett. 1901-ben Kaposváron telepedett le, és a Fő utca végén álló kis házban festette az enteriőrkorszak képeit. 1906-ban a Könyves Kálmán Műkiadónál 318 művet mutatott be, ami nagy közönségsikert hozott számára. A fővárosi művészeti élet fontos alakja lett, és belépett az újonnan megalakult Magyar Impresszionisták és Naturalisták Köre (MIÉNK) tagjai közé. A lakáskultúra modernizálásában vállalt szerepét a kiállítóhely miliője is érzékelteti, mivel a művész örököse, dr. Martyn Róbert több eredeti bútort és relikviát is a múzeumnak ajándékozott.
A nyolcvan darabból álló gyűjtemény a festő összes alkotói periódusából tartalmaz műveket. A földszinten korai munkáit láthatjuk, köztük a Párizsban töltött idő alatt festett képeket. Az emeleti előtérben a dél-franciaországi Banyulsban alkotott műveket helyezték el, míg az emeleti szobákban tekinthetjük meg a jellegzetes kukoricás képeket és a barátokról, családtagokról festett pasztelleket. A művész kitüntetéseit, iparművészeti tárgyait, személyes dokumentumait vitrinekben állították ki. A műteremben az alkotás eszközei, valamint Rippl-Rónai életét bemutató fotók láthatók.
2013-ban az emlékház egy elegáns látogatóközponttal bővült. Itt Rippl-Rónai iparművészeti munkái láthatók, például a szecessziós Andrássy-ebédlő, illetve Zsolnay porcelántányérok. A látogatóközpont időszaki kiállítóhelyként is üzemel. A villa udvarán 2011-ben avatták fel a művész mellszobrát, melyet Horváth Balázs kaposvári szobrász készített.7400 Kaposvár, Rómahegyi utca 88.

Nyitva tartás:IV. 01.–X. 31.: Kedd–Vas: 10:00–18:00, XI. 01.–III. 31.: Kedd–Vas: 10:00–16:00

+36 20 286 6424
www.smmi.hu/kiallitasok/allando-kiallitasok/rippl-ronai-emlekmuzeum
info@smmi.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1426
Kiskönyvtár
688 Rippl–Rónai Emlékház

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet