Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

A Savaria Múzeum létrehozásának előzményei a 19. század végére, a 20. század elejére nyúlnak vissza. Az 1899-ben Szombathelyen megalakult Vasvármegyei Kultur-Egyesület ugyanis egy, a múzeumnak és a könyvtárnak otthont adó épület felállítását tűzte ki legfőbb céljaként.
Számos ötlet felmerülését követően az egylet a Deák-ligetet jelölte ki a kultúrpalota helyszínéül. A Gyöngyös partján elhelyezkedő körbekerített, védett liget Szombathely egyik legnépszerűbb séta- és pihenőhelyének számított a boldog békeidőkben. A területet kiváló adottságai arra predesztinálták, hogy a szellemi élet centrumának nyújtson otthont. A Savaria Múzeum több mint száz éve, 1908-as megalakulásától kezdve végzi itt tudományos és közművelődési tevékenységét.
Ma a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum a szombathelyi múzeumi szervezet központja. Régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi gyűjteményeiben mintegy félmillió tárgyat őriz. Állandó kiállításával és folyton megújuló, változatos tematikájú időszaki kiállításokkal, rendezvényekkel várja látogatóit. Emeleti termeiben a Tájak – korok – települések című természettudományi és régészeti kiállítás tekinthető meg. Az épület alagsorában római kőtár (lapidarium) mutatja be az antik Savaria kőemlékeit.
A Savaria Múzeum legmodernebb látogatható tere a Vasi Múzeumi Látványtár (Pásztor utca 2.). Ebben az indusztriális hatású, kétemeletes, 500 négyzetméternyi alapterületű tanulmányi raktárban 34 000 természettudományi, régészeti, néprajzi és történeti műtárgyat tekinthet meg a látogató. Bemutatóterében játékos feladatokkal, kiegészítő tudnivalókkal szolgáló információs pontok nyújtanak élményteli tudástöbbletet a gyűjteményekről.
A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum változatos múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínál iskolai és óvodai csoportok részére egyaránt.9700 Szombathely, Kisfaludy Sándor utca 9.

Nyitva tartás:IV. 15.–X. 15.: Kedd–Szo: 10:00–17:00 , X. 16.–IV. 14.: Kedd–Pént: 10:00–17:00

+36 94 500 720, +36 20 260 8390
www.savariamuseum.hu
info@savariamuseum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1805
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Történelem, régészet

Iparművészet, népművészet

Néprajz, helytörténet