Sóstói Múzeumfalu

Magyarország második legnagyobb skanzene 1979-ben nyílt meg. Ekkoriban öt porta volt megtekinthető, manapság viszont már hét és fél hektáron, nyolcvan eredeti, áttelepített építménnyel várja látogatóit a múzeumfalu, ahol a 19. század végi Észak-Tiszántúl sokszínű népi építészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Az ország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzi és néprajzi tájegységeire jellemző hagyományos életvilágot és a különböző társadalmi csoportok életmódját mutatja be. Szatmár, Bereg, Rétköz, Nyírség és a nyíri Mezőség vidékének jellegzetes szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi lakóházait, gazdasági épületeit találjuk itt faluszerű épületcsoportokba rendezve. Az iskola, a református templom és harangtornya, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és a kocsma is helyet kapott a faluközpontban, ahogy az egykor minden valamire való kisközségben szokásban volt. Különlegességekkel is találkozhatunk: borbélyüzlet, hajdani kismesterségeket bemutató műhelysor, kovácsműhely, faluvégi cigánykunyhók épületegyüttese és a 18. században betelepült szlovák népesség életmódját bemutató tirpák tanya is helyet kapott a területen.
Rég letűnt mesterségek kelnek életre a múzeumban: munka közben figyelhetjük meg többek között a mézeskalácsos mestert, a gyertyamártót, a fafaragót és a fazekast. Nagyobb rendezvények vagy csoportos foglalkozások alkalmával a vendégek még közvetlenebb módon ismerkedhetnek meg a hagyományos mesterségekkel, ilyenkor a szatócsbolt, a kocsma és a templom is eredeti szerepének megfelelően működik.
A látogatókat változatos programok fogadják. Szerdánként népi gasztronómiai bemutatót tartanak, ahol az elkészült specialitásokat „kötelező” megkóstolni. Májusban májusfát állítanak a faluban, augusztusban megrendezik a Szent István-napi kenyérünnepet, Márton napján pedig libás mulatságot tartanak. Az őszi paraszti munkákhoz kapcsolódóan bemutatókat is rendeznek az intézményben, ahol a látogatók kipróbálhatják, hogyan kell csépelni, lekvárt főzni vagy akár dohányt fűzni, simítani.4431 Nyíregyháza-Sóstófürdő, Tölgyes utca 1.

Nyitva tartás:április 01. – november 15. kedd –vasárnap: 9.00 és 17.00

42/500 - 552
www.muzeumfalu.hu
info@muzeumfalu.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1502
Kiskönyvtár
026 Sóstói Múzeumfalu

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások