Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény

Vác főterén, a barokk stílusban épült egykori nagypréposti palotában található a Váci Egyházmegye területén lévő templomokból származó kincseket és a Székesegyházi Kincstár műtárgyait bemutató múzeum.
Az intézmény előzményének a Csáky Károly Emmánuel püspök által 1900-ban berendezett székesegyházi kincstárat tekinthetjük, amelynek nyolcvan tételes leltárát 1910-ben állította össze Koncz József sekrestyeigazgató. A püspök sok műtárgyat restauráltatott, és a saját tulajdonában lévő műkincsekkel is gazdagította a gyűjteményt. 1989 után az egyház visszakapta az egykori nagypréposti palotát, így a korábbi évtizedekben is tervezett egyházmegyei múzeum egy önmagában is műemléki értékkel bíró épületben nyithatta meg kapuit 1996-ban. A palota felújítási munkálatai 2000-ig tartottak; többek között restaurálták az emeleten feltárt barokk falfestményeket, melyek egyedülállóak a városban.
Az egyházmegye kincsei közül sok ötvösmunkát, textilt, szobrot és festményt állítottak ki a múzeum állandó tárlatán. A legjelentősebb az egyházmegye egy évezredét bemutató gyűjtemény. Fontos látnivaló a késő középkori ecsegi kehely, Báthory Miklós püspök reneszánsz kőcímerei és mindaz, ami a török előtti időkből megmaradt. A kiállításon látható egy barokk ornátus, amely Mária Terézia ajándéka volt, továbbá Kollonits Zsigmond váci püspök két remek ötvöstárgya. Megtekinthetők továbbá Migazzi Kristóf bíboros paramentumai és Csáky püspök kincsei is.
2009 óta látható az a fényképkiállítás, amely a Váci Egyházmegye területén lévő építészeti emlékeket mutatja be. Az állandó kiállítások mellett évente egy-egy időszaki tárlatot is megtekinthetnek az érdeklődők a nagypréposti palotában.
A múzeum információs és tanácsadó központként is funkcionál az egyházi műemlékvédelem terén, valamint a szentek ábrázolásának ikonográfiai kérdéseiben. Az intézmény május 1-je és október 31-e között szerdától vasárnapig várja az érdeklődőket, de előzetes bejelentkezéssel az év bármely napján látogatható.2600 Vác, Március 15. tér 4.

Nyitva tartás:V. 5.–X. 31.: Szer–Pént: 14:00–18:00, Szo–Vas: 10:00–18:00

+36 27 319 494
www.vaciegyhazmegye.hu/egyhazmegyei_muzeum.html
egyhazmegyeigyujtemeny@vaciegyhazmegye.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
2438
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Egyházi gyűjtemény

Iparművészet, népművészet

Képzőművészet