Tornyai János Múzeum és Alföldi Galéria

A múzeumot 1905-ben alapította Hódmezővásárhely városa, hogy állandó helyszínen mutathassa be az egy évvel korábban szervezett ipari és mezőgazdasági kiállításra összegyűjtött tárgyakat. A gyűjteményt Kiss Lajos – későbbi néprajzkutató – gondozta és bővítette Tornyai János festőművész instrukciói alapján. 1930-ban jött létre Banner Jánosnak, a szegedi tudományegyetem régészének vásárhelyi ásatásai eredményeképpen a régészeti gyűjtemény. Az 1960-as évektől a 2000-es évek elejéig fennálló Az újkőkor és rézkor művészete című állandó kiállítás ezeknek az ásatásoknak a csúcsdarabjait mutatta be. 2004 óta a Hétköznapok Vénuszai című, megújult állandó régészeti tárlaton láthatók a legfontosabb leletek.
A felújított Tornyai János Múzeum 2012 szeptemberében vált újra látogathatóvá. Az intézmény új fogadótérrel, kiállítótérrel, látványraktárral, valamint korszerű restaurátorműhellyel kiegészített raktárbázissal bővült. A múzeum gyűjtőkörének megfelelően a Vásárhely környéki régészeti leletekre, a vásárhelyi népélet és népművészet tárgyi emlékeire – festett bútorokra, szőrös párnavégekre és fazekastermékekre –, valamint a helytörténeti vonatkozású dokumentumokra és tárgyakra koncentrál. Rendkívül jelentős a városi céhes anyag, és egyedülálló Plohn József fotográfiáinak gyűjteménye.
A múzeum képzőművészeti gyűjteményének alapjait Tornyai János festőművész 1936-os hagyatéka jelentette, mely az 1950-es évektől induló intézményi, fenntartói és minisztériumi vásárlásoknak köszönhetően jelentős kortárs kollekcióvá fejlődött. Az Alföldi Galéria állandó képzőművészeti kiállításának 1985-ös megnyitása révén fontos kiállítóhellyel bővült az intézmény, ahol 2013 óta Az Alföld művészete címmel egy teljesen megújult kiállítás várja a látogatókat.
1954 óta évente rendezik meg a Vásárhelyi Őszi Tárlatot, amely az elmúlt hat évtized során az egyik legrangosabb hazai kortárs képzőművészeti kiállítássá nőtte ki magát. A Tornyai János Múzeumban 1963-ban, az Alföldi Galériában pedig 2008-ban rendeztek – Hódmezővásárhely testvérvárosa, a francia Vallauris segítségével – kiállítást Pablo Picasso kerámiáiból és grafikáiból.
A múzeum filiáléja a galérián túl a Csúcsi Fazekasház, amely a környék fazekasságának állít emléket.6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16–18.

Nyitva tartás:Egész évben., Kedd–Vas: 9:00–17:00

+36 62 242 224
www.tjm.hu
tjm@tjm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
615; 657
Kiskönyvtár
396 Alföldi Galéria

TEMATIKA

Képzőművészet

Történelem, régészet

Iparművészet, népművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Néprajz, helytörténet