Ünnepeljük együtt március 15-ét a múzeumokkal!

 

Frissítés: A március 15-i rendezvények egészségügyi kockázatok miatt elmaradnak! Megértésüket köszönjük! 

 

Közeleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idei évfordulója, amely alkalmából a magyarországi múzeumok kiváló programokkal kedveskednek a látogatók számára. A nemzeti ünnepünk idején számos intézmény ingyenes kiállítással várja a múzeumbarátokat, ezek közül válogattunk.

Ünnepeljük együtt a forradalom emléknapját a Budai Várban! A Vármúzeum látogatói sem fognak unatkozni, ugyanis a családi napjuk minden korosztály megszólít. Interaktív tárlatvezetéseken és történelmi sétákon vehetnek részt, ahol Buda ostromával és a Lánchíd rejtélyeivel ismerkedhetnek meg, a fiatalabb korosztályra pedig történelmi kézműves foglalkozások várnak, ahol a huszárcsákó és a gyöngyös párta készítés fortélyait ismerhetik meg.

„Forradalom van barátom”! címmel rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében. Belegondoltál már abba, hogy milyen lehetett 1848. március 15-én végigjárni a pesti utcákat a tüntető tömeggel? Hogyan mozgósították az embereket, milyen cselekedetekkel hívták életre az összetartást? A séta során ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz!

Nem maradtok remek programok nélkül a fővároson kívül sem: Szentendrén a Skanzenben huszáros hétvégét tartanak március 14-15-én. A program során János Vitéz alakját idézik meg. Megismerkedhettek a huszárok életével, elkészíthetitek saját felszereléseteket, hogy felvértezve készüljetek a viadalokra. Vágtázzatok János Vitéz mesevilágába!

Ingyenesen látogathatjátok meg a legújabb tárlatát a Munkácsy Mihály Múzeumnak. Az Egyszer volt, sosem volt – Békéscsabai épületek című időszaki kiállításuk során már nem látható, illetve soha meg nem valósult épület tervrajzokat tekinthettek meg, melyek segítségével jobban megismerhetitek a viharsarki várost.

Igazi huszárként védhetitek a sárvári Nádasdy-várat a családi nap keretében. A múzeumban magángyűjtők fegyvereit tekinthetitek meg, elkészíthetitek saját fakardotokat, miközben szívetek alatt feszít a saját kézzel készített piros-fehér-zöld kokárda.

Szombathelyen pedig a Smidt Múzeumban ünnepelhettek remek programokkal, hisz a szabadság mindennapjai fantázianevű rendezvényen a „kisemberek” mindennapjairól tudhattok meg részleteket, hogyan is élték meg az izgalmakban gazdag másfél esztendőt.

Töltsétek ti is tartalmasan a Nemzeti Ünnepet!

A programváltozás jogát egészségügyi kockázatok miatt fenntartjuk.
A legfrissebb információkért, kérem, látogassanak el a múzeumok hivatalos honlapjára!