Rómer Múzeum– Vastuskós-ház

A Patkó Imre-gyűjtemény 1986-ban nyitotta meg kapuit Győr egyik legszebb kora barokk épületében, az úgynevezett Vastuskós házban. Az épület a sarokerkély alatt álló vastuskóról kapta a nevét, melyet a ház egykori tulajdonosa, a kereskedő Zittrisch Mátyás állított. Az itt látható, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum által kezelt gyűjtemény névadója, Patkó Imre az 1940-es évektől újságíróként, majd pekingi és londoni tudósítóként dolgozott, de teljesített szolgálatot a párizsi Magyar Nagykövetségen is. Kollekcióját az 1950-es évek végén alapozta meg, és 1972-től művészettörténészi oklevél birtokában folyamatosan gazdagította.
A gyűjtemény két nagy egységből áll: kétharmad részét képzőművészeti alkotások teszik ki, egyharmada a távol-keleti, ausztráliai, óceániai, afrikai törzsi művészetet képviseli. Legértékesebb darabjai a festmények, melyek a 20. század magyar képzőművészetébe nyújtanak betekintést. A Vastuskós ház termeiben többek között Mednyánszky László, Derkovits Gyula, Kádár Béla, Kassák Lajos, Czóbel Béla, Anna Margit, Ámos Imre, Kondor Béla műveivel találkozhatunk. A festészeti anyagot gazdag, technikai kivitelében és témavilágában egyaránt sokszínű grafikai gyűjtemény egészíti ki.
Patkó Imre egy 1956-os tibeti utazása során alapozta meg távol-keleti kollekcióját. A sokszínű gyűjtemény első darabjai mantrákat tartalmazó vésett kövek, egy 18. századi tibeti imazászló, illetve egy imamalom voltak. A vietnami művészetet újévi fametszetek és legyezők képviselik. A kínai gyűjtemény darabjai a jellegzetes tusfestmények, de helyet kaptak a kiállításon az Ezeregyéjszaka világát idéző perzsa olajmécsesek, egy indiai vízipipa, egy különös négyes agyagharang, valamint egy burmai faszobor is.
A néprajzi gyűjtemény zömét az afrikai művészet emlékei alkotják. A tárgyak elsősorban a nyugat-szudáni, az atlanti partvidéki, a nigériai, a kameruni és a kongói népek hagyatékából származnak. A kollekció jellegzetes darabjai a szertartási maszkok, a dogon nép termékenységszobrai, a bambara törzs antilop figurái, valamint a meghökkentő, kaurikagyló szemű kongói fétisszobrok. Különös értéket képviselnek az Etiópiában élő, zsidó vallású falassák agyagszobrocskái. Ausztrália őslakóinak művészetét négy különböző stílusú kéregfestmény idézi meg.9022 Győr, Széchenyi tér 5.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 96 310 588
www.romer.hu
titkarsag@romer.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
831
Kiskönyvtár
362 Vastuskós-ház – Patkó Imre Gyűjtemény

TEMATIKA

Képzőművészet

Néprajz, helytörténet