Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye

A Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban, Vaján található. A gyűjteménynek otthont adó kastély a Rákóczi-szabadságharc egyik fontos helyszíne volt.
A Vay család Szabolcs megye legősibb, református birtokos nemesi családja, nevüket is Vaja település után kapták. Nemesi címerükben az a csodaszarvas található, amely a monda szerint szájában szőlőágat tartva a honfoglaló magyar seregek útját mutatta. A család már a középkortól a vajai birtokon élt; a ma is látható kastély a 17. században épült meg reneszánsz stílusban. A kastélyt többször átépítették, a 19. században a kor szellemének megfelelően neoromantikus jegyeket kapott, de átalakítására nagy hatással volt az épület katonai célokra történő felhasználása is.
II. Rákóczi Ferenc kétszer tett itt látogatást Vay Ádám udvari főkapitánynál, aki 1703-ban csatlakozott a kuruc csapatokhoz. Innentől kezdve a szabadságharc lelkes híve és Rákóczi bizalmasa volt, vele együtt vonult száműzetésbe is 1711-ben. Míg Rákóczi Törökországban, addig ő Lengyelországban élte le életét, s halt meg 1719-ben nyomorúságos körülmények között. Ahogy Rákóczit, úgy Vay Ádámot is újratemették Magyarországon; síremlékét az ősi családi birtokon állították fel 1906-ban. 
A szabadságharc hőseinek állít emléket a kastélyban található múzeum, amely 1969 óta a Rákóczi-kor kutatásának egyik fontos központja. Négy állandó kiállítása bemutatja a Rákóczi-korszak államigazgatását és a Felső-Tisza vidékének a szabadságharcban betöltött szerepét. De megismerhetjük a Vay család történetét is, a 18–19. századi főúri bútorok pedig között megnézhetjük azt a szánt, amelyen a hagyomány szerint Mária Teréziát szánkóztatták nyáron a sóval behintett utakon.4562 Vaja, Damjanich utca 75.

Nyitva tartás:IV. 1.–IX. 30.: Kedd–Vas: 10:00–18:00, X. 1.–III. 31.: Hét–Pént: 8:00–16:00

+36 44 385 297
www.vajavar.hu
info@vajavar.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1549
Kiskönyvtár
064 Vay Ádám Múzeum

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet