Vissza a gyökerekhez

images/MMT5_plakat_iskola_webk.jpg

Jocó bácsi gondolatai a következő Mozaik Múzeumtúra program helyszínéről, Nagyharsányról.

2018. január 22-én lesz a Mozaik Múzeumtúra újabb állomása, ezúttal Nagyharsányban, a Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolájában. Nekem ez a szívem csücske, kicsit olyan, mintha hazamennék, hisz én itt kezdtem a tanári pályámat, négy hónapot tanítottam gyakorlatképpen az intézményben. Mentorom az egyik legjobb barátom volt, aki jelenleg az iskola igazgatóhelyettese. Most azokkal a felsősökkel fogok játszani a vetélkedőn, akik akkor voltak picik, ovisok, első és második osztályosok. Nagyon izgalmas lesz, már várom.

A repertoárunk ugyanolyan színes, mint eddig, hisz múzeumok egész sorát visszük el a Szársomlyó lábánál fekvő, kis dél-baranyai településre. Fő fókusz most is a reformáció 500. évfordulója lesz. Nagyharsány szervesen kapcsolódik a reformációhoz, annak terjesztéséhez, hisz a település gyülekezetét Sztárai Mihály alapította az 1540-es években.

Sztárai valószínűleg Sztárán (ma: Drávasztára) született horvát családban. A ferences rendbe lépve, Sárospatakon kezdte és Padovában fejezte be tanulmányait. 1524 körül Palóczi Antal udvari papja lett Sárospatakon, akivel együtt részt vett a mohácsi csatában is. 1528-ban otthagyva a rendet, a reformáció tanait kezdte terjeszteni, előbb Sárospatakon, azután máshol is. 1544 tavaszától Laskón működött és hét év alatt folytonos küzdelemmel, sőt élete gyakori veszélyeztetésével Baranyában és Szlavóniában 120 protestáns egyházat alapított.

Nagyharsányba érdemes ellátogatni az év bármely szakában, mert nevezetességei megérnek egy kirándulást. Gyönyörű helyen fekszik, mesés környezetben.

Mit is érdemes megnézni ott?

1. Református templom

A műemlék templom szentélye a 13. századból való. Szent Borbála tiszteletére emelték. A 15. században bővítették és telepítették a jelenlegi támpillérekkel körülvett szentélyt, amelyben a nyolcszög három oldalával kapcsolódik a hajóhoz. Mai barokk formáját a templom az 1782-es évben kapta, a torony kivételével, amelyet 1900-ban emeltek. A templomkertben látható Sztárai Mihály mellszobra is.

2. Szoborpark

Nagyharsányi szoborpark néven is emlegetik a Szársomlyó keleti, villányi mészkőbányájában 1968-ban kialakított művésztelepet, amelynek eredeti – és a szakmában általánosan használatos – neve Villányi szoborpark, nemcsak azért, mert ehhez a községhez esik közelebb, hanem mert akkoriban Nagyharsány közigazgatásilag Villányhoz tartozott.

3. Emlékmű

A nagyharsányi csata 1687. augusztus 12-én Villány határában, a Szársomlyó lejtőin ment végbe Károly lotaringiai herceg, Miksa bajor fejedelem, Lajos badeni őrgróf és Savoyai Jenő herceg egyesült osztrák-magyar-bajor-horvát hadtestei és Szulejmán török nagyvezír serege között, mely az egyesült hadsereg győzelmével zárult. A „második mohácsi csata” elnevezés a közelben vívott első mohácsi csatára utal, melynek emlékére tekinthető meg az emlékmű.

4. Helytörténeti gyűjtemény

A település történelmének tárgyi emlékeit gyűjti, őrzi és katalogizálja. Az általános iskola területén található kiállítás számos érdekességet mutat be Nagyharsány múltjából.

Augusztus első hetében idén immár 11. alkalommal bolydul fel Nagyharsány élete, hisz a település a központja a 2007 óta évente megrendezett Ördögkatlan Fesztiválnak. Öt nap művészet, színház, zene és koncertek várják az odalátogatókat, érdemes elmenni, felejthetetlen élmény. Igazi családias fesztivál, rengeteg programmal és a helyiek vendégszeretetével.

Ha több napos ott tartózkodást tervezünk, érdemes a környéket is bejárni, hisz Siklós, Máriagyűd, Villány és Pécs rengeteg látnivalót és élményt biztosít az odalátogatók számára.