Zettl-Langer Gyűjtemény

A Bajorországból származó Zettl família először Kőszegen, majd Sopronban telepedett le, Zettl Gusztáv 1852-ben már itt látta meg a napvilágot. Ifjabb Storno Ferenccel kötött barátsága életre szóló elhivatottságot ébresztett benne a művészetek iránt. Bár maga is szeretett volna festővé válni, és a bécsi művészeti akadémiára is járt, át kellett vennie édesapjától a család szeszfőző és ecetüzemét. Miután kereskedőként nagy jövedelemre tett szert, vagyonát a kultúrára, elsődlegesen műtárgyak gyűjtésére fordította, és bekapcsolódott az akkoriban zajló soproni ásatások munkálataiba is.
A Zettl Gusztáv hosszú élete során formálódó kollekció 1955-ben vált a nagyközönség által is látogathatóvá egykori lakásában. Az anyag a mai napig a család gondozásában áll, és megnyitása óta változatlan formában tekinthető meg.
A gyűjteménynek otthont adó eklektikus épület 1882 és 1890 között épült, belső helyiségeit faburkolat fedi. A faberakásos mennyezetnek és az üvegművészeti remek ablakoknak köszönhetően romantikus hatású lakást bejárva őskőkori, római kori, közép- és újkori tárgyakon keresztül a város és környéke történetét is megismerhetjük.
Az évszakokat szimbolizáló barokk faszobrokon túl a reneszánsz aranykorát képviselő Veronese és az akadémista Joseph Dorffmeister festményei, valamint Rembrandt és Dürer eredeti metszetei is a gyűjtemény részét képezik. 19. századi bútorok, habán korsók, fajansz- és porcelánedények, csiszolt üvegek, óntárgyak, könyvek, cégérek, valamint különleges fegyverek sokasága is látható itt. A kiállítótér mellett a gyűjtő egyedien otthonossá formált, érintetlen dolgozószobája is megtekinthető.9400 Sopron, Balfi út 11.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Vas: 10:00–12:00, Csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján!

36 99 311 136
users.atw.hu/zettl-langer

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
876
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Néprajz, helytörténet