Múzeumba menni jó – 2022. november

images/tett.jpg

Rövidülnek a nappalok, a fák hullatják leveleiket, beköszöntött a színpompás november. Az ősz utolsó hónapja is tartogat kulturális meglepetést, a novemberi kiállítások közül ajánlunk olvasóink figyelmébe néhány tárlatot.


Fotó/Forrás: Szombathelyi Képtár facebook oldala

TeTT – Megtört progresszió
Szombathelyi Képtár - 2022. november 3. – 2024. május 5.

TeTT címmel nagyszabású kiállítás-sorozatot indított a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum és tagintézményei, melynek középpontjában az 1968 – 1975-ös évek hazai kultúrpolitikájának időszaka áll. A sorozat első kiállítása a "Symposion ’69, ’70" címet viseli, s a kerámia témakörét mutatja be. A második tárlat "Velem 1975-1983" címmel a textilművészet világába kalauzolja el a látogatót, míg a harmadik, 2022. november 3-án nyílt kiállítás "Megtört progresszió" címmel a korszak zenei oldalát mutatja be a Szombathelyi Képtár közönségének.

A TeTT - Megtört progresszió című kiállítás nyolc év hazai történéseit és művészeti törekvéseit tekinti át. Bemutatja azokat politikai és társadalmi folyamatokat, melyben a magyar progresszió megszületett, végigköveti az új művészeti utak sorsát, melyek majdhogynem mind elhaltak, vagy alkotóik elhagyták az országot. A rövid „virágkor” azonban nem múlt el nyomtalanul, hiszen a „hivatalos” kultúra is megváltozott. A hatalom megértőbb nem, de óvatosabb lett, és számos, a progresszióban induló művészt beemelt a támogatott kultúra körébe.
A kiállítás 2024. május 5-ig látogatható s a Magyar Géniusz Program támogatásával valósult meg.

Fotó/Forrás: © Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

Kaland az esőerdőben
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, 2022. szeptember 17. – 2022. november 27.
Városliget, Vajdahunyadvár

A látogatók a kiállításba lépve megismerkedhetnek több kontinens esőerdőinek különleges állataival, titokzatos növényeivel és lebilincselő jelenségeivel, miközben egy izgalmas kincskereső kaland részesei lehetnek. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nyíló, új kiállítás a trópusi esőerdők rejtélyes világába kalauzolja el a kalandvágyó látogatókat. A résztvevők a múzeum termeiben lépésről-lépésre kerülnek közelebb a titokhoz, és játékos fejtörőkkel, rejtvényekkel tehetik próbára tudásukat és szemfülességüket. A képzeletbeli esőerdő kanyargó ösvényeit kutatva léghajókkal emelkedhetnek a magasba, hogy egy letűnt birodalom elveszett aranykincsének eredjenek a nyomába. A kincs nyomát követve a dzsungel számtalan különös lakójával megismerkedhetnek: találkozhatnak az Alkonyati Vadásszal, a Hangerőbajnokkal, a Páncélossal és a Világítóval. Ha a kalandos út végén sikerül megtalálni a kincset, a jutalom sem marad el!
A Kaland az esőerdőben című kincskereső játék és kiállítás 2022. szeptember 17-től november 27-ig látogatható. A 700 négyzetméteren elterülő, izgalmas kiállítás rengeteg felfedeznivalóval és ajándékkal várja a látogatókat.

El Greco: Laokoón, 1610–1614
National Gallery of Art, Washington, Samuel H. Kress Collection
© Courtesy National Gallery of Art, Washington

El Greco
Szépművészeti Múzeum, 2022. október 27. – 2023. február 19.
További információk El Greco művészetéről.

Domenikosz Theotokopulosz (Domenico Theotocopuli) Kréta szigetén született 1541 körül. Kréta 1204-től a Velencei Köztársaság fennhatósága alá tartozott. El Greco, a „görög” 1567 körül Velencébe ment, hogy festői tudását tökéletesítse. Itt tanulmányozta Paolo Veronese, Tiziano és Tintoretto munkásságát. 1570-ben Rómában alkotott, 1575-1576 körül Spanyolországba utazott.

A spanyol manierizmus legnagyobb mesterének életmű kiállítása bemutatja a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. A kiállításra a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Thyssen-Bornemisza, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery és a washingtoni National Gallery of Art műtárgyakat kölcsönöz. El Greco munkássága mellett a kiállítás reprezentálja azt a környezetet is, amelyben a művész élt, tanult és alkotott, szemléltetve, miként sajátította el és építette be műveibe az őt ért hatásokat, több itáliai mester tanítását és a tőlük átvett mintaképeket. A mintegy nyolcvan alkotás, köztük több mint negyven saját kezű remekmű révén a látogatók az egész életművet átfogó módon ismerkedhetnek meg El Greco egyedülálló művészetével.
A kiállítás kurátora dr. Leticia Ruiz Gómez, a spanyolországi Patrimonio Nacional Királyi Gyűjteményének igazgatója.

Jászsági művészek Thália szekerén
Fotó / Forrás: © Jász Múzeum

Jászsági művészek Thália szekerén
Jász Múzeum, 2022. szeptember 29. – 2024. szeptember 30.

A 19. század elején kibontakozó magyar színjátszás történetébe Jászberény visszavonhatatlanul beírta nevét. A városban született a vándorszínészet két meghatározó egyénisége, Scheckenbach Rozália, közismert nevén Déryné Széppataki Róza és Kőszeghy (Kőszegi) Alajos, akik a jászok fővárosából elindulva ültek fel Thália szekerére, és váltak a magyar nemzeti színjátszás úttörőivé.
A 185 évvel ezelőtt, 1837. augusztus 22-én megnyitott Pesti Magyar Színház (1840-től Nemzeti Színház) színpadán még Déryné és Kőszeghy Alajos is szerepelt, de a 19. század végén tagja volt társulatának a jászárokszállási születésű Pethes Imre, a magyar realista színjátszás megteremtője és a magyar paraszti karakter leghitelesebb megformálója, Görbe János is. A jászkiséri Küry Klára, a 20. század eleji Népszínház koronázatlan királynőjeként, az árokszállási Kaszab Anna Thália hűséges papnőjeként, a jászberényi születésű Spagatner (Székely) Mihály az opera fejedelmeként szerzett hírnevet szülőföldjének. A kiállítás ennek a hét, a Jászságból indult művésznek állít emléket, akik meghatározó szerepet játszottak a magyar színjátszásban.

Fotó/Forrás: © Déri Múzeum

Vikingek a Kárpát-medencében
Déri Múzeum, Debrecen - 2022. október 28-tól látogatható

Vikingek a Kárpát-medencében” (A Nemija-sisak és köre) avagy Magyarország 10-11.századi skandináv és rusz kapcsolatai a régészeti leletek tükrében címmel új időszaki régészeti kiállítás nyílt 2022. október 28-án Debrecenben, a Déri Múzeumban. A kiállítás 2023. május 7-ig várja látogatóit.

A Déri Múzeum nem csak megmenti és őrzi az olyan pompás kincseket, mint például a Nemijában előkerült korai rusz sisak, de betekintést is nyújt a történelembe az érdeklődők számára. Jó példa erre az október végén nyílt kiállítás, ahol hazánk számos kiemelkedő gyűjteménye (19 kölcsönző intézmény) engedte át féltve őrzött kincseit, hogy a Múzeumban együtt lehessenek láthatók vidékünk régiségeivel együtt. A tárlat nem csupán a felnőtteknek kedvez, az új időszaki kiállításon szerzett élményeket és a viking legendákat ugyanis a gyermekek a múzeum kávézójában tovább élhetik: a Déri Múzeum és a LEGO Manufacturing Kft. együttműködésének köszönhetően 9 éves kortól, szülői felügyelet mellett viking harcost, csatahajót, vagy akár mitológiai szörnyet is készíthetnek a fiatalok legóból.

Fotó/Forrás: © Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

JÁTÉKARCHITEKTÚRÁK
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest - 2022. október 6. – 2022. december 4.

2022. október 6-tól látogatható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum JÁTÉKARCHITEKTÚRÁK – Majercsik Krisztina, Kelle Antal játékai című új időszaki kiállítása. A tárlaton bemutatott valamennyi játék a „JÁTÉKSZEREK ANNO” MŰHELY fejlesztése, melynek megálmodója Majercsik Krisztina (1955-) játéktervező és szakértő, valamint férje, Kelle Antal (1953-). A készítők legfőbb törekvése, hogy a játékérték, a hozzárendelt forma, illetve az anyagválasztás egyensúlyban legyen. A tárlat a „JÁTÉKSZEREK ANNO” MŰHELY azon saját fejlesztésű játékait mutat be, melyek látványukban részben ikonikus épületeket idéznek meg, másrészt ezen épületek jellegzetességeinek felhasználásával, új absztrakt játékarchitektúrákat, konstrukciós-, ügyességi- és logikai játéklehetőségeket kínálnak.

A kiállítás címe (JÁTÉKARCHITEKTÚRÁK) arra utal, hogy az itt látható tárgyak az építőjátékok körébe sorolhatók, olyan alapvető tudományos fogalmakkal ismertetnek meg, mint a statika, dinamika, az egyensúly, nyomaték, a súrlódás vagy éppen a térkitöltés, miközben fejlesztik ügyességünket, kreativitásunkat s csiszolják elménket. A tárlat 2022. december 4-ig látogatható.

Fotó/Forrás: © Hradné múzeum vo Fil’akove

Egzotikus rovarok Michal Zachar magángyűjteményéből
Füleki Városi Honismereti Múzeum - 2022. október 6. – 2022. november 15.

2022. október 6-tól ismét megtekinthető az "Egzotikus rovarok Michal Zachar magángyűjteményéből " című érdekes kiállítás a füleki Városi Honismereti Múzeumban. Az egzotikus rovarokat felvonultató tárlaton bemutatott példányok Zachar Michal entomológus magángyűjteményéből származnak. A kiállított preparátumok többsége olyan dél-amerikai, ázsiai és afrikai expedíciókról származik, melyeken maga a gyűjtő is részt vett.
A nappali lepkék csoportjából a világ különböző tájairól származó, attraktív fecskefarkú és tarkalepkékkel, az éjjeli lepkék közül pedig javarészt a szenderfélék és a pávaszemes lepkékkel találkozhatnak a kiállítás látogatói. A közönség megcsodálhatja a világ legnagyobb éjjeli lepkéjét, a Thysania agrippina-t, továbbá az ázsiai és vietnami szarvasbogarakat, az orrszarvúbogarakat, a kőris kéregrontókat, kabócákat és a skorpiókat is. A tárlatot 2022. november 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó/Forrás: azensissim.hu

Az én Sisim
Gödöllői Királyi Kastély - 2022. szeptember 10.- 2023. március 16.
További információ.

2023. március 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Gödöllői Királyi Kastély „Az én Sisim - Gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében” című időszaki kiállítását. A magyarországi Erzsébet királyné-kultusz központjaként működő Gödöllői Királyi Kastélyban lelt tökéletes otthonra az a tárlat, melynek köszönhetően a gyűjtők személyes, mai történetei mellett a látogatók kitekintést nyerhetnek a hazai Erzsébet-kultusz kialakulásának állomásaira is.
A tárlat létrejötte teljes egészében a Sisi-rajongóknak kedvez: a kiállítók ugyanis egy pályázat keretében lehetőséget kaptak arra, hogy a nagyközönség előtt mutassák be gyűjtőszenvedélyük legszebb s legérdekesebb darabjait. A válogatásnál elsősorban nem a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége volt fontos a gyűjtő személyével s a tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel együtt. A kiállításon olyan tárgyakat láthatunk, melyeken Erzsébet portréja szerepel, melyek róla szólnak, illetve melyek a személyéhez valamiképp kapcsolódnak.

Fotó/Forrás: epiteszforum.hu

Mindszentyneum
Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont, Zalaegerszeg - 2022. október 25-től látogatható
További információ.

2022. október 25-én délelőtt 10 órakor a Göcseji Múzeum tagintézményeként nyílt meg a látogatók előtt Zalaegerszegen a Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont, mely méltó emléket állít a 20. századi magyar- és egyháztörténelem ikonikus alakjának, (Pehm (Mindszenty) József 1892. március 29. - 1975. május 6) s bemutatja a kommunista diktatúra egyházüldözését. Az új múzeum azon túl, hogy a XX. század magyar történelmének és egyháztörténetének egyik legkiemelkedőbb alakjának állít emléket, a jövőben indulási helyszíne lesz a Mindszenty-útnak, továbbá Zalaegerszeg a Csíksomlyótól Mariazellig tartó Mária-zarándokútnak is fontos állomása s egyik regionális központja lesz.
Az épület alagsorában a középkori Zalaegerszeget bemutató tárlat, az első szinten a Mindszenty József bíboros, Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímás életét bemutató kiállítás, míg a felső szinten a 20. századi Zalaegerszegről és a kommunista keresztényüldözésről szóló tárlat látható.