A múzeumok ajtaja nyitva áll!

images/mof_02.jpg

Indul a múzeumi szezon, amelynek nem is lehetne jobb nyitánya, mint a szeptember 25. és november 12. között lezajló Múzeumok Őszi Fesztiválja! A 2006-ban hagyományteremtő céllal elindított, és mára már országos népszerűségnek örvendő őszi rendezvénysorozat központjában idén a magyar irodalom kiemelkedő alkotói lesznek, tehát a literatúra rajongói ezúttal duplán örülhetnek!

„Az ajtó nyitva áll.” – szól a fesztivál idei jelmondata, reflektálva ezzel nemcsak Szabó Magda születésének századik évfordulójára és a rendezvénysorozat idei tematikájára, hanem a látogatóbarát múzeum koncepciójára is. A nyitott ajtó több mint jelkép: a múzeumok a fesztivál idején vendégségbe hívják mindazokat, akik kíváncsisággal és érdeklődéssel fordulnak feléjük, miközben megismertetik a hazai irodalom meghatározó íróinak és költőinek múzeumokban őrzött hagyatékát, jeles tárgyait, és az irodalom múzeumi környezetben játszott szerepét is. Mindemellett a Múzeumok Őszi Fesztiválja remek alkalom arra, hogy minél több Mozaik Múzeumtúra matricát begyűjtsetek! Az ingyenes alkalmazással ráadásul naprakész infókkal gazdagodhattok arról, hogy melyik múzeumban milyen program vár benneteket.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának az a célja, hogy mind a szakmai-, mind pedig a nagyközönség közelebb kerüljön a múzeumokhoz: a helyi közösségek és a lakosság érdekes, esetenként szokatlanul újszerű programok során ismerhessék meg településük, régiójuk kulturális színtereit. A „Nyitott ajtó” – pincétől a padlásig című programok keretében például az érdeklődőknek lehetősége nyílik bepillantani a színfalak mögé:  az intézmények bebizonyíthatják, hogy a múzeum nem csupán kiállítási helyszín; a háttérben kutatások és műhelymunkák biztosítják azt, hogy a tudás és a tárgyak a jövő generáció számára is elérhetőek és ezáltal a különböző korok még inkább megérthetőek legyenek.

A résztvevő múzeumok több témakör alapján kategorizálhatják a programokat, az idei kiemelt tematikához kapcsolódóan például szervezhetnek Irodalmi találkozások a múzeumban programot: ilyen lesz például a remeknek ígérkező „Amikor a szépíró Rejtőt olvas” című esemény a Debreceni Irodalom Házában, ahol az érdeklődők Kemény István írót hallgathatják meg, amint Rejtő Jenő műveit olvassa fel. Az Utazó Múzeum tematikájához kapcsolódó programok apropóján az intézmények munkatársai kilépnek az intézmény falain kívülre. Ennek keretében jó pár rendhagyó órára számíthatnak a diákok, hiszen rengeteg múzeum kerekedik fel egy-egy kiállításuk bőröndbe csomagolt darabjaival, hogy az iskolapadban is múzeumi élményben legyen része a gyerekeknek. A Mesterek és alkotók címszó alatt futó programok segítségével az érdeklődők betekintést nyerhetnek a művészek műhelyébe: a szentesi Koszta József Múzeumban például a bútorrestaurálás rejtelmeibe pillanthatnak a résztvevők, Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban pedig a képzőművészeti raktárban kalandozhatnak az érdeklődők, s felfedezhetik a sümegi művésztelep palettafestményeit.

A kicsit aktívabb kikapcsolódás hívei is találhatnak maguknak programot a fesztivál alatt: a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematikájú programok keretében ugyanis a kultúra mellett a mozgásé és a szabadtéri kikapcsolódásé a főszerep. Ilyen program lesz például a budapesti Holokauszt Emlékközpont szervezésében a Pál utcai fiúk nyomában című séta, amelyen a regény rajongói megismerkedhetnek a Molnár Ferenc klasszikusában leírt helyszínekkel – a való életben is. A 16+ múzeumi találkozások programjain főleg a fiatalok találhatnak kedvükre való időtöltést: a Gödöllői Királyi Kastélyban például a Kódfejtők Éjszakáján tehetik próbára a képességeiket a 3-4 fős csapatok a rejtélyek és fejtörők megoldására. Az Őszbúcsúztató tematikájú programok sokaságában megtalálhatóak a kiállítás megnyitók, művész-közönségtalálkozók, jeles naphoz kötődő rendezvények, játékos családi délutánok, a Múzeumi Szünetelő foglalkozásai pedig az őszi szünet idejére tartogatnak érdekes időtöltést a gyerekek számára.

A Múzeumok Őszi Fesztiválján emellett szakmai programok is lesznek szép számmal: a Tanárok Éjszakáján például a pedagógusok ismerkedhetnek a múzeumok kínálatával, az Óvodapedagógusok Napján pedig azt fedezhetik fel a kisgyermekek nevelői, hogy milyen eszközökkel tudnak a múzeumok hozzájárulni a kicsik oktatásához.

A megnyitott kapukkal és speciális programokkal a Múzeumok Őszi Fesztiválja nem pusztán a kulturális értékek fontosságára hívja fel a figyelmet, hanem a 21. századi modern emberek számára is kézzelfoghatóvá, megélhetővé teszi a múzeumok világát. A programsorozat találkozások sokszínű lehetőségét teremti meg múzeum és közönsége között, generációtól függetlenül. Az évről évre megújuló fesztiválmottó lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevő múzeumok munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg, megmozgatva ezzel azok kíváncsiságát is, akik eddig távol maradtak a múzeumok világától. Egy szóval: irány a múzeumokba ősszel is!

További infó: www.oszifesztival.hu