Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma

A Bakonyi Természettudományi Múzeum 1972-ben hazánk első vidéki természettudományi szakmúzeumaként jött létre Zircen. Húsz évig a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kötelékébe tartozott, majd húsz év önállóság következett, míg napjainkra a Magyar Természettudományi Múzeum filiáléja lett. Feladata a Bakony-hegység természettudományos kutatása, a gyűjtött anyag őrzése, tudományos feldolgozása és bemutatása, a tudományos eredmények közzététele. Gyűjtőterülete a természetföldrajzi értelemben vett Bakony-vidék, így gyűjtéseit öt megye területén végzi.
A Bakony természeti értékeit bemutató állandó kiállítás a zirci Ciszterci Apátság épületében található, és több egységből áll. A Bakony természeti képe című kiállítás diorámák segítségével mutatja be a hegység különböző élőhely-típusainak növény- és állatvilágát. A természet ékszerei című kiállításon a Bakony, Magyarország és a Kárpát-medence ásványai láthatók. A Jégkorszaki óriások a Bakonyban című tárlat fő szenzációja a Csajág határában megtalált két mamut csontváza. A múzeum 2006-ban ajándékozás útján jelentős trófeagyűjteményhez jutott. Ebből az anyagból jött létre a dr. Bativai Schüle Imre János trófeakiállítás.
A múzeum az állandó kiállítások mellett számos időszaki- és vándorkiállítást szervez, erdei iskolai és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart. Az intézmény azonban nemcsak ismeretterjesztéssel foglalkozik, hanem kutatási és gyűjteményezési feladata is van. Ezek egyike a több mint ötven éve működő Bakony-kutatás szakmai koordinálása. A kutatások során elért eredmények részben az intézmény saját kiadványaiban látnak napvilágot (Bakonyi Természettudományi Múzeum Közleményei, Bakony Természettudományi Kutatásának Eredményei monográfia-sorozat).
A múzeum erkölcsi és anyagi támogatásában kiemelkedő segítséget nyújt a több mint 25 éves közhasznú egyesület, a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre. Az intézmény 2002-ben Pro Natura díjat, 2009-ben Zirc város oklevelét, Az év múzeuma 2010 pályázaton pedig a bíráló bizottság elismerő oklevelét vehette át.8420 Zirc, Rákóczi tér 1. (kiállítás – Ciszterci Apátság 1. emelet)

Nyitva tartás:Egész évben. 9:00–17:00 Hétfői napokon csak bejelentkezéssel!

+36 88 575 300
www.bakonymuseum.nhmus.hu
btmzirc@nhmus.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1996
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Természettudomány

Kiállítások