Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeuma

A történelmi kisváros, Nyírbátor a magyar középkor gazdag örökségével fogadja az ide látogatókat. A település története évszázadokon keresztül egybeforrt a Báthori családdal, melynek birtoka, otthona és temetkezési helye volt. A letűnt korok emlékét a műemlék templomok mellett a Báthori István Múzeum őrzi.
Az 1955-ben alapított intézménynek 1961-től ad otthont az egykori minorita kolostor kétszintes, barokk műemlék épülete, amely az 1730-as évek elején nyerte el mai formáját. A múzeum régészeti, néprajzi, helytörténeti, fegyvertörténeti, numizmatikai, képző- és iparművészeti gyűjteményeit – melyek tárgyállománya jelenleg több mint 62 ezer darab – adattár, fotótár és könyvtár egészíti ki.
A Nyírbátor évszázadai című állandó kiállítás átfogó képet ad a település múltjáról. Különösen gazdag a középkori anyag; ebben az időszakban a település története szorosan összekapcsolódott az országos politikában is jelentős szerepet játszó Báthoriakkal. A hozzájuk köthető tárgyi emlékek közül egyedül itt látható a Báthori család évszámmal (1484) is ellátott vörös márvány sárkányos címerköve, továbbá a Báthori fejedelmek által a 16–17. század folyamán veretett arany- és ezüstpénzek. Az európai és a hazai reneszánsz kiemelkedő jelentőségű művészeti emlékei közül itt csodálható meg az 1511-ben a Báthoriak megrendelésére, firenzei mesterek által készített templomi ülőpad (stallum) kisebbik padsora, Báthori István lengyel király saját kezű aláírásával ellátott adománylevele, valamint a Báthori Gábor és Bethlen Gábor személyéhez köthető fegyverek.
A múzeum munkatársai rendszeresen tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, múzeumi órákat az állandó és az időszaki kiállításokhoz kapcsolódva. A foglalkozásokon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.4300 Nyírbátor, Károlyi utca 21.

Nyitva tartás:IV. 1.–IX. 30.:$Kedd–Vas: 10:00–18:00, X. 1.–III. 31.: Hét–Pént: 8:00–16:00

+36 42 281 760, +36 42 510 218
www.bathorimuzeum.hu
bathorimuzeum@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1528
Kiskönyvtár
061 Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeuma

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet