Erkel Ferenc Emlékház

A Gyulán található, több mint kétszáz éves felújított és kibővített Erkel Emlékház a magyar himnusz megzenésítőjének és a magyar nemzeti opera megteremtőjének, Erkel Ferencnek (1810–1893) állít emléket. A szülőházában kialakított gyűjtemény a zeneszerző munkásságával és családi miliőjével egyaránt megismerteti a látogatót.
Az új állandó kiállítás az épület eredeti funkcióira alapozva mutatja be egyes részegységeit, visszaállítva ezáltal az Erkel-szülőház eredeti kettős jellegét (iskola–lakóház). A 19. századi korhű iskolarész iskolapedagógia foglalkozások, tantermi vendégórák bonyolítására is alkalmas. A lakórészben megtekinthetjük a biedermeier hálószobát, az ugyancsak beidermeier szalont, ahol kipróbálhatjuk a digitális sakkasztalt is Erkel sakkfeladványaival, a konyhát – melyben a tűzhely ma is használható rendezvények alkalmával –, a régi kamrát, mely vetítőteremként funkcionál, illetve további három helyiséget, ahol a szerző munkásságával ismerkedhetünk meg.
A kiállításon érintőképernyős terminálok találhatók, melyeken az Erkel által szerzett dallamok csendülnek fel. Lehetőség nyílik továbbá korhű ruhák megtekintésére is. Az emlékház ismeretterjesztő anyagai négy nyelven – magyarul, angolul, németül és románul – állnak az érdeklődők rendelkezésére.
Az udvaron található az Erkel-promenád – melyet kronologikus sorrendben szegélyeznek az Erkel munkásságát bemutató leírások és dokumentumok –, egy hangversenyek, rendezvények lebonyolítására alkalmas udvari előadótér, valamint Erkel sakktevékenysége előtt tisztelegve egy nagyméretű sakktábla is, melyen a látogatók akár élő sakkfigurákként vehetnek részt a játszmában.5700 Gyula, Apor Vilmos tér 7.

Nyitva tartás:
Kedd-Vasárnap: 9:00-18:00

+36 (70) 703-1553
https://www.erkelemlekhaz.hu/
emlekhaz@gyulakult.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
413
Kiskönyvtár
238 Erkel Ferenc Emlékház

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Zene

Kiállítások